ГИРИЦЕ ИЗ РЕРНЕ ХРСКАВЕ СА САМО ЈЕДНОМ КАШИКОМ УЉА Здрав и укусан ручак готов за пола сата!
Заборавите на пржење у дубоком уљу и непријатан мирис по целој кухињи – гирице из рерне су нови хит међу љубитељима рибе!
Хрскаве, сочне и много здравије од класичне пржене верзије, ове мале рибице постају идеалан избор за лагану вечеру или ужину.
Припрема је брза, јефтина и једноставна, чак и ако никада нисте спремали рибу, ово ће вам успети из прве.
Потребни састојци:
500 г гирица (очишћених)
2-3 кашике кукурузног брашна
1 кашичица соли
1/2 кашичице бибера
1/2 кашичице белог лука у праху (по жељи)
Маслиново уље у спреју или 1 кашика (опционо)
Лимун за сервирање
Припрема:
Очистите гирице, ако већ нису. Најбоље је да им се уклони глава и утроба, али не морају се филетирати.
Добро их оперите и осушите папирним убрусом.
У већој чинији помешајте кукурузно брашно, со, бибер и бели лук у праху.
Умешајте гирице у смешу и добро их уваљајте да се свака обложи са свих страна.
Плех обложите папиром за печење, поређајте гирице у једном слоју. По жељи лагано испрскајте маслиновим уљем у спреју.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 200°C око 20-30 минута, док не постану златно-хрскаве.
Сервирајте уз лимун и, по укусу, тартар сос, кувани кромпир или свеже зелениш салате.
Ако волите пикантнији укус, додајте у брашно мало чили праха или сувог зачинског биља попут мајчине душице или оригана. Гирице из рерне су идеалне и за децу, нема костију као код већих риба, а печени облик их чини лаганим за варење.
Једноставно, здраво и домаће – гирице из рерне су права мала рибља гозба!