ОВА НАМИРНИЦА ШТЕТНИЈА ЈЕ ОД ПРЕВИШЕ СЛАТКИША Погубна је за срце и крвне судове, а постоји једноставна алтернатива
Мало ко би помислио да и намирница која се убраја у здраве и подразумевана је у нашој исхрани, може имати штетан утицај на здравље
Уврежено је мишљење, а и стручњаци и нутриционисти често апелују на то да слаткиши, и генерално висок унос шећера у организам, може имати штетан утицај на здравље. Мало ко би помислио да и намирница која се убраја у здраве и подразумевана је у нашој исхрани може имати сличан ефекат. Упркос томе, људи је и даље једу и морају да преживљавају. Међутим, поставља се питање шта је здраво, а шта не, и у којим га количинама треба јести? Умереност је у свему неопходна, па тако и у исхрани.
Истраживања показују да прекомерно конзумирање пиринча утиче лоше на срце, једнако као и конзумирање превише слаткиша. Бели пиринач и те како може бити штетан по здравље уколико се конзумира у већим количинама. Студија је спроведена на око 2.500 људи, а неки од њих имали су болест срчаних артерија. Испитаници су дали извештај о њиховој исхрани да би се утврдило колико често једу житарице. Оно је показало изненађујуће резултате – људи су претежно окренути рафинисаним житарицама које су уско повезане са болешћу срчаних артерија, док су интегралне повезане са смањеним ризиком.
Аутори студије напомињу да то можда има везе са факторима попут прихода, посла, образовања, културе и старосне доби, што утиче да људи више конзумирају такве житарице од целовитих.
Исхрана која садржи бели пиринач еквивалентна је исхрани с много нездравих шећера и уља. Тело брже разграђује ту намирницу јер она не садржи у себи влакна, што доводи до скока нивоа шећера у крви после јела.
Ризик од превисоког нивоа шећера у крви је велики и одражава се и на контролисање срца, те ствара и наслаге на артеријама. Уколико имате избор да бирате између белог и смеђег пиринча, увек се определите за други, саветују лекари. Међутим, ако већ једете бели, немојте у томе претеривати.
Крстарица