На српском тржишту убудуће безбеднији технички производи

БЕОГРАД: Грађани Србије од наредног месеца моћи ће да буду сигурни да је техничка опрема коју купују у нашој земљи, а обележена је ознаком “ААА”, квалитетна и да је усаглашена са европским стандардима, пошто ће проћи контролу квалитета неке од 15 акредитованих лабораторија у нашој земљи.
kontrola kvaliteta proizvoda / Tanjug
Фото: Tanjug

Од маја до септембра ове године нову опрему за испитивање квалитета, у укупној вредности од 3,2 милиона евра, добиће 11 акредитованих лабораторија чији су представници данас у Влади Србије потписали уговоре о коришћењу опреме.

Остале четири лабораторије опрему у вредности од 1,8 милиона евра, опрему ће добити када буде завршена тендерска процедура.

Како је на конференцији за медије истакао помоћник министра привреде у сектору за квалитет и безбедност Јован Петровић савремено опремљене лабораторије су веома важне за Србију имајући у виду да је извоз у односу на прошлу годину, ове године порастао за 11,5 одсто.

"Србија је усагласила 100 одсто своје прописе са прописима Европске уније, односно са 12 европских директива и стандардима које их прате"

"За то је потребна конкурентност, да направимо услове да производи буду безбедни, а стандарди високи. Без тога нашим производима нема места ни на једном тржишту. Овим омогућујемо да наша привреда задовољи све стандарде, да буде конкурентна, а да грађани буду задовољни квалитетом и безбедношћу производа", рекао је Петровић.

“Производи направљени по тим стандардима носе знак усаглашености, односно симбол три слова ''А'' у облику троугла. Осим што то радимо због нас, тиме смо показали и да смо озбиљан и поуздан партнер у процесу европских интеграција”, рекао је Петровић.

Он је као пример навео да ће произвођачи ПВЦ столарије убудуће моћи да проверавају безбедност и квалитет својих производа у Србији, уместо у иностранству, што ће им бити јефтиније и одузимаће мање времена.

Стефан Худолин из Европске комисије истакао је да Европска унија, донацијом од шест милиона евра, помогла српској индустрији и да очекује успешан завршетак тендерске процедуре за преостале четири лабораторије.

Он је објаснио да је додатних милион евра ЕУ донирала за твининг пројекат "Јачање капацитета националног система за инфраструктуру квалитета и тела за оцењивање усаглашености” како би помогла да се српско законодавство усклади са европским.

Уговоре су данас потписали представници Дирекције за мере и драгоцене материјале Министарства привреде, Института за грађевинарство и архитектуру Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу, Завода за испитивање и контролу Института Гоша из Смедеревске Паланке, Лабораторије за буку, вибрације и судове под притиском Заштите на раду и заштите животне средине “Београд” д.о.о.

Опрему ће добити и Шумарски факултет из Београда, Институт за испитивање материјала а.д. Београд, Лабораторија за испитивање текстила и коже Југоинспект Београд а.д, Квалитет а.д. из Ниша, Сертификационо тело Радио-телевизије Србије “Развој и сертификација”, Технички опитни центар у оквиру Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије и Институт за нуклеарне науке “Винча”.

Укупна вредност пројекта “Набавка опреме неопходне за унапређење услуга оцењивања усаглашености у Републици Србији” је пет милиона евра, од чега је 4,5 милиона обезбедила Европска унија из претприступних фондова, док је 500 хиљада евра обезбедило Министарство привреде.

До сада је набављено 55 јединица опреме које ће користити 11 лабораторија широм Србије, а у току су јавне набавке за још 27 јединица опреме за преостале четири лабораторије.

Опрема је за испитивање електричних и електронскиих апарата, машина, мерила, опреме која се користи у експлозивним атмосферама, опреме за личну заштиту, опрему под притиском, грађевинске производе...

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести