Љубивоје Ршумовић отворио "Књижевни маратон"

БЕОГРАД: Некада се чојство и јунаштво мерило тиме да ли знамо напамет "Горски вијенац" или "Почетак буне против дахија", Ðуру јакшића и Јована Јовановића Змаја, а данас нека друга знања чине вредносну лествицу, казао је вечерас песник Љубивоје Ршумовић на отварању манифестације "Књижевни маратон" у Чубурском парку у Београду.
Ljubivoje Rsumovic /Dnevnik arhiva
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)
Друго издање ове манифестације одржава се поводом Светског дана књиге у организацији културолошког пројекта "Београдски читач". 
 
Све до недеље 23. априла у 18 часова у Чубурском парку, код скулптуре "Београдски читач", непрекидно ће се смењивати афирмисани писци и поете - чланови бројних удружења и друштава књижевника, наши реномирани драмски уметници свих генерација, млади будући писци, странци који живе у Београду, рецитатори и чланови литерарних секција београдских основних школа и гимназија, стенд ап комичари, афористичари и дебитанти... 
 
Сви они ће читати или говорити своју поезију или прозу, цитирати омиљене песме или делове прозних текстова.
 
Љубивоје Ршумовић је нагласио на отварању "Књижевног маратона" да песме треба знати напамет. 
 
" Задатак песника и приповедача је да скрећу пажњу народа са пута који трасира неокапитализам ка некој страни света која није ни исток, ни запад, ни север, ни југ, већ песничка и поетска. Својим песмама у овом маратону наговараћу људе да купе неку књигу не би ли се обрадовали или разочарали јер су песници демократски сој популације. Песници некада не желе да се допадну људима јер и то је људски" казао је Ршумовић. 
 
Он је потом отворио "Књижевни маратон" и прочитао неколико својих песама. 
 
После Љубивоја Ршумовића песме је читао глумац Бранислав Трифуновић. 
 
Осим аутора и поклоника писане речи, који ће у овом програму учествовати лично, публика другог књижевног маратона "Београдски читач" моћи ће да чује поезију и прозу Милоша Црњанског, Данила Киша, Исидоре Секулић и других чувених домаћих писаца, овековечених и у аудио формату, као део богате ризнице Звучног архива Радио Београда. 
 
Биће емитоване и радио драме Драмског програма Радио Београда, представиће се и студенти ФДУ/Драматургија. 
 
Премијерно ће бити представљено и аудио издање књиге поезије "Амарант" - награђене песникиње Иванке Радмановић, чије песме читају глумци Жарко Лаушевић и Лора Орловић. 
 
Гласом драмског уметника Лазара Ристовског публика ће се подсетити најлепших љубавних песама, по његовом избору ("Антологија српске љубавне поезије", аудио књига Зиллион филм). 
 
Биће представљене и аудио књиге за децу "Блиц бибиотеке" - од бајки Андерсена и браће Грим, преко прича Вука Стефановића Караџића, до руских бајки, а наратори су глумци Тамара Драгичевић, Иван Босиљчић, Милош Биковић и Нина Јанковић.
EUR/RSD 117.1205
Најновије вести