Каиро: Папа стигао, мере безбедности на високом нивоу

КАИРО: Папа Фрања стигао је данас у египатску престоницу Каиро, где су поводом његове дводневне посете уведене високе мере безбедности, након напада које су пре три недеље извршили исламски екстремисти.
papa franja, epa, soliman oteifi
Фото: EPa (SOLIMAN OTEIFI)

Папа ће у Каиру учествовати у низу дубко симболичних састанака са врховним поглаварима верских заједница и политичким лидерима, као и на међународној мировној конференцији, преноси АП.

Како подсећа агенција, његова посета одвија се три недеље након што су екстремисти Исламске државе извршили нападе на коптске цркве на хришћански празник Цвети, у којима је погинуло више од 45 особа.

Папа ће се прво састати са египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем и са патријархом коптске православне цркве - Тавардосом Другим и помолити се за жртве кобног напада, наводи агенција.

Он ће посетити и 1.000 година стари исламски универзитет Ал Азхар, где ће се приватно састати са великим имамом, шеиком Ахмедом ел Тајебом и учествовати на поподневној мировној конференцији.

Циљ ове посете је да пренесе поруку мира држави која је погођеној нападима исламских екстремиста и да охрабри културу поштовања и толеранције према религијским мањинама, рекао је ватикански државни секретар кардинал Пјетро Паролин.

Док папа избегава "Папамобил" који су његови претходници користили на путовањима у страним државама, безбедност је видно појачана у наредних 27 сати, колико ће трајати његов боравак у Каиру.

Улице у околини коптске цркве и ватиканске амбасаде, којима ће папина колона возила пролазити, затворене су за саобраћај, а насеље Замалек у долини Нила где ће папа провести ноћ препуно је полиције.

Полицајци у чамцима патронирају Нилом испред амбасаде Ватикана.

Припадници снага безбедности налазе се на сваких 100 метара на путу од аеродрома који је удаљен 20 километара, а на који је папа летео, а оклопна возила паркирана су испред председничке палате где ће папа прво пристићи.

Међу плакатима добродошлице у насељу Замалек налази се један који припада приватној компанији, а на ком пише "1.000.000 радника Шарм ел Шеика жели добродошлицу папи".

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести