Делегација Савезне немачке покрајине Баден-Виртемберг у Војводини

После политичких разговора у Влади АП Војводине, бројна делегација савезне немачке покрајине Баден-Виртемберг у уторак је, у оквиру тродневне посете Војводини, посетила Бечеј и делом се уверила у оно о чему се претходног дана разговарало.
Dnevnik.rs/V. Jankov
Фото: Dnevnik.rs/A. Jankov

– Наши гости су први пут у Војводини и сматрали смо да је неопходно да им покажемо оно о чему смо разговарали – нагласио је домаћин немачке делегације председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор. – Одабрали смо Бечеј зато што има шта да покаже. „Сојапротеин“ је са својим производним асортиманом врло атрактиван за немачко тржиште, а пољопривредно породично газдинство господина Ласла Фриша није адекватно по габариту, али јесте по стремљењу за квалитетом и борби да нађе своје место на тржишту.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић је био поносан што је баш његов Бечеј био прва дестинација гостима из Немачке на путу по Војводини и што је имао шта да покаже.

– Породична пољопривредна фирма Ласла Фриша је прави пример како су мере аграрне политике Војводине усмерене ка подршци малим и средњим пољопривредним произвођачима ради развоја интензивне производње – нагласио је мр Вук Радојевић. 

Ласло Фриш не само да је речима појаснио како његово породично пољопривредно газдинство фунционише него су гости из Немачке имали прилику да се увере у производњу паприке на 1,2 хектару пластеника и онда дегустирају дуњевачу и јабуковачу коју он производи.

Гости из Немачке имали су прилику да се увере у производњу паприке на 1,2 хектара пластеника и дегустирају дуњевачу и јабуковачу коју Ласло Фриш производи
 
– Осим 1,2 хектара пластеника, обрађујем четрдесетак хектара на отвореном – казао је Ласло Фриш. – Смањујем лепезу производа и усредсредићу се на паприку и шаргарепу да бих тржишту могао што да понудим квалитетнији производ. Ове године инвестирам у хладњачу капацитета 800 тона, а онда планирам да изградим пак-центар и тако обезбедим већи крајњи профит.
Thumbnail

– Извозимо у више од 60 земаља – нагласио је генерални директор Сојапротеина Синиша Кошутић. – Покривамо комплетну Западну и Источну Европу, земље Блиског и Далеког истока, северне Африке, а стигли смо и до постојбине соје, САД. У последњих десетак година променили смо структуру производње и продаје. Од фирме која је производила једноставније облике хране за животиње, постали смо произвођач деликатне протеинске хране за људску употребу и исхрану младих животиња. Завршили смо озбиљан инвестициони циклус вредан 20 милиона евра у занављање, инсталацију нове опреме и повезивање у технолошку целину па ћемо у наредне две године проширити производну палету.

Гости из Немачке су с дужном пажњом пратили свако излагање својих домаћина, а онда је шеф немачке делегације Мартин Хан, председник Покрајинске скупштине и Одбора за пољопривреду и рурални развој сумирао:

Другог дана посете Војводини, немачка делегација наставила је обилазак Потисја, па су после Бечеја били у гостима Сенти и Кањижи.         В. Јанков

Значајан немачки капитал

Председник општине Бечеј Драган Тошић је истакао задовољство што је Бечеј један од градова који су угостили госте из Немачке, и додао су у Бечеју међу значајнијим фирмама и три с немачким капиталом, „Кнот аутофлекс“, КВС и „Линде Србија“, што је најбоља потврда да је Бечеј одговарајућа средина за улагање страног капитала.

По многим параметрима, Фабрика за прераду соје „Сојапротеин“ је једна од најбољих српских компанија у агробизнису па је то разлог што се Владе АП Војводина определила да је посете гости из Немачке.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести