Равно село Филм фестивал од 23. до 25. јуна

БЕОГРАД: Глумац и продуцент Лазар Ристовски организоваће од 23. до 25. јуна у Равном селу у Војводини филмски фестивал посвећен младима и дебитантима, најавила је продуцентска кућа „Зилион филм“.
ravno selo festival
Фото: Tanjug

Пре годину дана у Равном селу изгорео је Дом културе и Ристовски, који је ту рођен, одлучио је да на премијери филма „Дневник машиновође“, која је одржана на згаришту дома у јулу 2016. године, покрене иницијативу за обнову тог места.

Идеја и намера о обнови су се прошириле на организацију првог филмског фестивала.

Равно село је моје детињство, а онај ко заборави своје детињство, не постоји ни у будућности. Желим да млади из Равног села и региона имају бољу будућност. Ми ћемо овим фестивалом отворити врата те будућности, рекао је Ристовски поводом идеје да организује овакав фестивал.

Равно село је насеље у општини Врбас, у Јужнобачком округу, у ком живи око 3.500 становника, међу којима је доста младих.

Циљ фестивала је оживљавање филмских дела и мисли о филму на овом месту чији становници жуде за једном оваквом манифестацијом. 

Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Са друге стране, циљ је и едукација и мотивација омладине да се у будућности бави кинематографијом тако што ће се обогатити њено гледалачко искуство и помоћи уметнички развој, истичу из Зилион филма.

Фестивал је посвећен младима. Омладини мог села, суседних села и свима који ће на њему у будућности учествовати. Он ће поврдити чињенцу да се култура не налази и не конзумира само у великим градовима, јер су мање средине често расадник талената из свих области, па и из културе. Ово радим волонтерски, а то подразумева велику љубав, додао је Ристовски.

Овогодишњи „Равно село Филм фестивал“ окупиће младе професионалце и средњошколце, те будуће студенте који се интересују за филмску уметност. 

Током три дана манифестације, у главном програму биће приказано укупно пет репрезентативних дебитанских филмова из региона.

Током тродневног дружења у Равном селу, они ће присуствовати и радионицама које имају за циљ да будућим студентима предоче могућности и процесе студирања неког од студијских програма на Факултету драмских уметности.

Факултет домаћин ће ове године бити Факултет драмских уметности из Београда, а факултет у гостима Академија драмских умјетности из Загреба.

Најваљене су и пројекције студентских филмова обе академије, а фестивалу ће присуствовати професори и студенти загребачке академије.

Идеју о новом фестивалу подржали су Покрајински секретаријат за културу Војводине, Месна заједница Равног села, Министарство културе и информисања Србије, Факултет драмских уметности из Београда.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести