Суперлига: Вечити у фокусу, остали вребају из прикрајка  

После паузе од два месеца, дуелом између Војводине и Чукаричког, почеће нови фудбалски шампионат Србије. Иако се о квалитету клупског фудбала у Србији може дискутовати, клубови који ће се борити за титулу, европске визе, али и опстанак у елити, јесу све најбоље што иммо у овом тренутку и заслужују пажњу спортске јавности.
Фудбалери Партизана бране титулу првака Србије
Фото: Фудбалери Партизана бране титулу првака Србије

Прво питање које се поставља јесте да ли Партизан може, и после ере тренера Марка Николића, да настави низ од 38 утакмица без пораза у свим такмичењима или ће Звезда, кроз живу активност на тржишту, успети нешто да промени, када је табела у питању? Остали суперлигаши су у више наврата показали да могу београдском двојцу да откину понеки бод, али, друга је дилема, да ли неко може коначно да направи већи потрес у српском фудбалу и активно се укључи у трку за титулу? Баш као и ранијих година, ова питања висе у ваздуху и пред почетак нове сезоне у Суперлиги Србије. Црвена звезда и Партизан су вечити ривали, али и фаворити за титулу, а иза њих је Војводина, као екипа којој се увек дају највеће шансе да може евентуално да помрси рачуне фаворитима. Амбиције за веће домете него у прошлој такмичарској години показали су крушевачки Напредак, последњих година веома занимљиви Чукарички, али и Раднички из Ниша. 

Марко Николић је успео да од Партизана направи шампионску екипу, склопио је потребне коцкице, али је по освајању Купа отишао у мађарски Видеотон. Због тога је пред почетак припрема на Златибору црно-беле чекао избор новог шефа струке. Изабран је Мирослав Ђукић, који је пре десет година већ водио Партизан. Током његовог првог мандата, за Партизан је важило да игра најлепши и најатрактивнији фудбал у домаћем шампионату. По новом доласку на клупу црно-белих, он је истакао да је задовољан саставом који поседује, уз напомену да га не би значајно мењао.

Упоредо с припремама за прву утакмице против новајлије у лиги, екипе Мачве, Партизан се спрема и за двомеч с грчким Олимпијакосом на путу ка групној фази Лиге шампиона. Мада је спортски директор Ивица Илиев објавио у јуну да највеће појачање тима није стигло на терен, него на место тренера, као бомба је ођекнула информација да Сејдуба Сума потписао уговор са шампионом Србије. Играч из Гвинеје је представљен као велико појачање, о чему сведоче и изјаве Илиева да је реч о рекордном трансферу у српком фудбалу, али и самог Суме који је рекао да му је висина трансфера додатни мотив. Мада нису прецизирали цифру, говори се о суми од 1,65 милиона евра, колико је српски шампион наводно платио Словану из Братиславе за његово довођење. Дошао је на позајмицу и Данило Пантић који је после одласка из Партизана 2015. решио размирице са клубом, али и некадашњи играч Воше Немања Милетић, који треба да појача одбрану.

Црвена звезда је, у сенци лошег финиша прошле сзоне и губитка оба домаћа трофеја, у борбу за Лигу Европе ушла с амбицијама да се домогне европског такмичења после деценије игара само на сцени у Србији. У ту битку су црвено-бели ушли турбулентно. Клуб је амбицију да озбиљно нападне Европу показао довођењем некадашњег играча Јагодине и фудбалера Тулуза Александра Пешића. Наставак сарадње је договорен и са Ричмондом Боаћијем који остаје на стадиону “Рајко Митић” још три године, а ту је и Гелор Канга коме је вредност на фудбалском тржишту скочила на три милиона евра, с тим да уговор Габонцу истиче на крају следеће сезоне.

Оно што је шкрипало у одбрани, очекује се да покрију Вујадин Савић и Филип Стојковић, пристигли су и Марко Гобељић, Бранко Јовичић, Срђан Бабић, Зе Маркос, а тек се очекује долазак Милана Борјана и Милана Родића. Клуб из Љутице Богдана је показао да има велики апетит да врати титуле првака и догодине заигра макар у квалификацијама за Лигу шампиона. Ка новим, прижељкиваним трофејима црвено-беле водиће и нови тренер, а то је повратник у српски фудвбал Владан Милојевић.

Војводина се пред ову сезону први пут после дужег времена не сматра једним од озбиљних фаворита да уздрма вечите у трци за трон. Могу Новосађани да постану и пријатно и непријатно изненађење

Војводина се пред ову сезону први пут после дужег времена не сматра једним од озбиљних фаворита да уздрма вечите у трци за трон. Могу Новосађани да постану и пријатно и непријатно изненађење. Испадање од Ружомберока у квалификацијама за Лигу Европе, црвено-белима из српскле Атине помоћи ће да се концентришу само на домаћа такмичења, али унутрашњи потреси унутар тима, “случај Трујић” и клупска хемија могу да доведу до великих проблема. Слично као и Звезда и Партизан, Војводина нову сезону чека са новим тренером Ненадом Ванићем.

Чукарички у претходној сезони није одиграо добро, али у следећој би могао да буде камен спотицања за било коју од екипа. Ненад Лалатовић седи на клупи тима у коме се налазе придошлице Огњен Мудрински и Никола Дринчић, док су дарко Пушкарић и Ђорђе Црномарковић појачали одбрану, а на голу је Александар Кировски. Требало би обратити пажњу и на крушевачки Напредак. Крушевљани су прошлу сезону завршили на шестом месту, сада их води тренер Ненад Сакић, а појачали су их Немања Милисављевић, Никола Боранијашевић, те Петровић, Ђерић и Бајић.

Раднички из Ниша могао би такође да буде пријатно изненађење шампионата. Нишлије су у мају остале на петом месту, четири бода далеко до Европе у којој се није прославила четвртопласирана лучанска Младост. Довели су неколико играча који би под тренером Петером Пакултом требало да бар понове резултат из прошле такмичарске године. Међутим, чини се, а да би у томе успели, до краја лета им треба још неколико појачања.

Прво коло Суперлиге Србије игра се овог викенда. Само једно место води у квалификације за Лигу шампиона, још три у квалификације за Лигу Европе. Пред нама је, дакле, у најави занимљива и узбудљива сезона и надамо се да ће у њој фудбал остати у првом плану, а да ће све остале ствари, а које нису везане за сам терен, бити маргинализоване.

С. Р.

Ко ће у плеј-оф, а ко у плеј-аут

И ова сезона играће се по систему из ранијих година, односно прво се игра 30 кола (двокружни систем), после којих ће првих осам екипа наставити надметање за титгулу и европске визе, док ће преостале екипе водити битке за опстанак.

Ако је судити према прогнозама, првих седам места, тиме и пласман у плеј-оф, требало би да обезбеде Партизан, Црвена звезда, Војводина, Чукарички, Напредак, Раднички и Младост, док ће се водити отворена битка за осмо место и у њој би могло да се нађе више тимова (Вождовац, Спартак...).

У плеј-ауту ће, према очекивањима, заиграти остали чланови елите, међу њима и нови двојац пристигао из Прве лиге Србије (Мачва и Земун). Ту су још Бачка, Радник, Борац, Јавор и Рад.

СУПЕРЛИГА СРБИЈЕ – 1. КОЛО

Петак

НОВИ САД: Војводина – Чукарички           

Субота

БЕОГРАД: Партизан – Мачва      (19)

ИВАЊИЦА: Јавор –Борац   (20)

СУБОТИЦА: Спартак – Бачка     (20)

БЕОГРАД: Вождовац – Радник    (20)

КРУШЕВАЦ: Напредак – Рад      (20)

ЛУЧАНИ: Младост – Земун (20)

Недеља

БЕОГРАД: Црвена звезда – Раднички (19)       

У следећем колу састају се: Радник – Војводина, Бачка – Вождовац, Борац – Спартак, Рад – Црвена звезда, Партизан – Јавор, Мачва – Земун, Раднички – Младост, Чукарички – Напредак.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести