Дошли из целог света да уче српски

Међународна летња школа српског језика на Филозофском факултету, 21. по реду, која је почела 15. јула, окупила је моштво странаца, махом студената којик су у наш град дошли да би пропричали на српском или усавршили наш језик.
Letnja škola srpskog jezika na Filozofskom fakultetu Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Осим тога, кроз наставу која ће трајати до 6. августа, као и кроз излете, они имају прилику да упознају културу, традицију и историју наше земље. Летњу школу ове године похађа 35 полазника из чак 17 земаља, међу којима су Белгија, Бугарска, Русија, Јемен, Јужна Кореја, Маурицијус, Пољска, Тајланд...

"Немамо очекивања да ће апсолутни почетник за три недеље научити језик", објашњава координаторка Центра за српски језик као страни при Филозофском факултету професорка др Душанка Звекић Душановић."Због тога, након почетног теста, делимо студенте на групе, где имамо почетнике од којих очекујемо да проговоре толико да се снађу у свакодневним ситуацијама, док с онима који долазе с извесним предзнањем радимо на развијању компетенција и доводимо их на виши ниво. На пример, Б-2 група кроз ове три недеље овладава језиком на нивоу да несметано може да комуницира у разноврсним ситуацијама. Трудимо се да им пружимо различите садржаје па организујемо и излете. Планирани су одласци у ШидСремске Карловце, а обићи ћемо и неке од фрушкогорских манастира."

Летњу школу ове године похађа 35 полазника из чак 17 земаља, међу којима су Белгија, Бугарска, Русија, Јемен, Јужна Кореја, Маурицијус, Пољска, Тајланд...

Већину полазника, као и прошлих година, чине студенти основних, мастер или докторских студија неке од славистичких група широм света. Како каже професорка Звекић Душановић, има и оних који су пореклом из наших крајева, друга или трећа генерација дијаспоре, а има и оних који се из заиста специфичних разлога опредељују да уче српски језик и упознају нашу културу.

Полазнике, каже наша саговорница, највише занима српска кинематографија, али и блиска историја Србије, Југославија и дешавања деведесетих година прошлог века. Ове године један од полазника долази у школу већ трећи пут, а петоро њих је похађало курсеве током летњег семестра у Центру за српски језик као страни. Једна од овогодишњих полазница је Аџелле Ванмаеле из Белгије, која, иначе, студира српски језик на тамошњем универзитету. За то се одлучила јер је занимају култура и језици Источне Европе, као и литература и историја.

"Много тога још увек не знам, али ми се, за сада, свиђа", каже Аџелле."Ваш језик је тежак за учење, али ми доста помаже то што говорим руски па је лакше кад већ знаш неки словенски језик."

Како је рекла, Летња школа јој се свиђа збогмеђународне атмосфере”, захваљујући којој је успела да упозна много младих из различитих земаља, као и због добро организоване и занимљиве наставе.

Захваљујући Летњој школи, први пут у Србији борави још један студент српског језика и књижевности, Симеон Димитров из Бугарске, који је искористио прилику да побољша свој српски.

"Дуга је прича зашто сам уписао баш српски... још не знам зашто, али свиђа ми се, а и лак је, што се тиче нас Бугара ", каже Симеон на прилично добром српском.

Јужнокорејанац Геун-Тае Ким дошао је с још једном колегиницом у Летњу школу захваљујући стипенији која им је омогућила да три недеље уче о нашем језику, историји и култури. За кратко време, њих двоје су успели да овладају одређеним фондом речи толико да могу да се споразумеју са својим домаћинима. Ипак, Геун напомиње да је изговор врло тежак, али ентузијастично, на српском, додајеНема проблема!”

"Учим српски јер мислим да је фантастичан и користан језик", каже Геун."Нови Сад је врло леп. Мали је град, али има много тога историјског за видети, а људи су љубазни према мени и покушавају да причају енглески кад не могу да се снађем на српском. Да закључим, волим Новосађане и Нови Сад!"

        Д. Ристић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести