Курти предвиђа пропаст велике или тзв. ратне коалиције 

ПРИШТИНА: Један од оснивача покрета Самоопредељење Аљбин Курти тврди да међународна заједница више нема никакву политичку препреку да тај покрет формира нову косовску владу.
Aljbin Kurti  Foto Tanjug/ E.Tahirović
Фото: Tanjug

Курти, који је кандидат Самоопредељења за премијера Косова и Метохије, то је рекао након регистрације посланичког мандата у косовском парламенту.Према речима Куртија, став међународне заједнице је да владу формира партија која обезбеди парламентарну већину.

Прилику за то, каже, прво има велика коалиција странака окупљених око Тачијеве ДПК, којој неформални лидер Курти предвиђа пропаст, након чега ће, каже, шансу добити покрет Самоопредељење.Он је рекао и да се у последњих неколико дана састао са више акредитованих дипломата у Приштини са којима је разговарао о изазовима конститутивне седнице Скупштине.

"Разговарали смо о ставовима и идејама покрета Самоопредељење, када будемо у влади. Наш програм се састоји од 40 приоритета који се односе на економски развој, инвестиције и запошљавање, затим области образовања и здравства. Такође, разговарали смо о евопским и евроатлантским интеграцјама", рекао је Курти, пренео је Радио Слободна Европа на албанском језику.

Самоопредељење ће, казао је Курти, посебно инсистирати на билатералној у мултилатералној сарадњи са Западом, посебно са САД и Немачком.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести