Немањићи пред Нову годину: Како је рођена српска држава

Рађање српске краљевине, прва драмско-играна телевизијска обрада периода стварања династије Немањић, почеће да се емитује на РТС-у последњег дана ове године у којој се обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.
nemanjici
Фото: РТС промо

 Више од 70 локација у Србији и Републици Српској, 222 глумца и око 2.700 каскадера и статиста било је потребно за стварање приче о почецима династије Немањић. Аутори најављују серију која не личи на стране продукције јер је прича наша и аутентична.

“Очекујемо изузетно велико интересовање публике која до сада није имала прилику да се путем драмске литературе, телевизијске драмске литературе упозна са нашом историјом, с почетком стварања српске државе са великим узлетима, заносима, посрнућима, страстима, греховима, гресима”, каже сценариста, Гордан Михић.

Према речима редитеља Марка Маринковића, резултат је један велики колаж мелодрамских тренутака. „Имамо најбитније историјске тренутке нашег народа, а, опет, испричане савременим језиком“, нагласио је Маринковић.

Глумачка, продукциона и екипа сарадника немају дилему да ли ће се публици допасти оно што су стварали претходних пет месеци.

“Снимање је протекло одлично, имамо феноменалне услове, сценарио је одличан, добро су постављени ликови, радио сам са сјајним глумцима и мислим да ће то бити добра серија. Ја се баш добро осећам на овом снимању. Ово је улога која се дешава једном у животу”, рекао је Војин Ћетковић који игра Стефана Немању у млађим данима.

Улогу Стефана Немање у позним годинама играо је глумац Младен Нелевић који је последњу клапу снимања дугог пет месеци завршио покличом „За крст часни и слободу златну!“.

“Сјајан осећај захватио нас је ових тешких дана, врелих. Иначе имали смо срећу све време снимања, сваки дан је био доста погодан за нас. Сад ових последњих десетак дана била је огромна врућина, али осећај је онако као да нешто тешко спадне са вас, тако отприлике. Као када скинете костим”, рекао је тада глумац Младен Нелевић.

Своје одушевљење серијом није крила ни његова колегиница Дубравка Мијатовић.

“Први пут сам радила у ствари тако једну ствар, неки историјски лик и мислим да има и своје предности и своје мане, али са нестрпљењем чекам како ће то изгледати јер чини ми се да има све услове да буде заиста добро”, сматра Дубравка Мијатовић.

Да је глумачка екипа заиста била јака сведочи и Нада Шаргин која је у серији играла Стефанову усвојену сестру Рашку.

“Она је лепо написана као светао лик, као неко ко је подршка која има у себи доброте, која се преиспитује и која помаже другима”, рекла је о свом лику Нада Шаргин.

Фото: РТС промо

Лик Ане Дандоло, супруге Стефана Првовенчаног и мајке краља Уроша Првог, оживела је Слобода Мићаловић. Спремајући улогу Венецијанке за коју предање каже да ју је народ волео, увидела је да је недовољно њено знање о Немањићима, а самим тим и колико је важно снимање овакве серије.

“Код ње ми се допало управо то што иако је принцеза, она је опет пожелела да оде негде... Чак има у тексту где каже њена рођака: 'Па где ћеш тамо, ти Срби су дивљаци, зашто идеш тамо.' Та нека, можда, жеља за авантуром, да промени нешто, уосталом и да себи обезбеди круну”, открила је Слобода Мићаловић.

Ова серија, додају историчари, неће бити историјска читанка, али су костими, литургијски обреди, декор, оружје, инсигније онакви какви су заиста били на двору Немањића.

Аутори најављују серију која не личи на стране продукције јер је прича наша и аутентична

“Мислим да је створена једна добра ситуација, једна добра атмосфера у којој постоји могућност да се почне са прављењем нечега што гледамо рецимо на каналу Хистори, дакле нека комбинација документарног и играног”, објашњава историчарка Смиља Марјановић Душанић.

Глумци и статисти су током снимања серије носили и аутентичне реплике оружја, оклопа, шлемова. Све то на температурама које су у почетку биле испод нуле па до 40 степени, колико је било током снимања завршних кадрова.

Радио-телевизија Србије се на овај начин враћа продукцији великих документарно-играних програма. До сада није рађена серија о Немањићима, а намера јавног сервиса је и да се настави с трагањем кроз српски средњи век.

“Мало знамо о Немањићима, а можемо много да научимо од њих, можемо да научимо шта све неко ко је мудар и храбар може да уради у 200 година. Сасвим сам сигуран да је Немањићима било теже него нама последњих 30-ак година, али су они успели да направе нову државу, културу и цивилизацију”, истиче Драган Бујошевић, генерални директор РТС-а.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић открива шта све доноси прича о српској средњовековној држави.

“Политичку димензију, личну драму, братоубилачки рат, романсу, легенду – све оно због чега ће различите генерације телевизијске публике пратити ову серију. Наша намера је да наставимо да трагамо кроз српски Средњи век и верујемо да ће уз добар пријем публике и уз начин на који ћемо ми то припремити у наредним годинама бити исто овако великих и важних прилика”,- рекао је Брадић и најавио крајем године 12 епизода нове домаће историјске серије о Немањићима.

С. Милановић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести