Квадрат у Новом Саду догурао до 1.800 евра

Још увек је у свежем сећању период пре десетак година, када је у Новом Саду изградња нових објеката била у пуном јеку. Градило се на сваком кораку, а интресовање за куповину нових станова било је огромно.
zgrade FF-M3686
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Станови су се добро продавали, цене квадратног метра су расле, а онда је стигла криза и изградња је готово потпуно престала. Тада су и цене кренуле наниже, али се, као и у сваком послу, тржиште прилагодило ситуацији.  Да ли је после више година почело нешто да се мења, јер су цене квадратног метра станова у Новом Саду у односу на прошлу годину нешто више, видеће се. Наиме, сад за квадрат стана у новоградњи треба од око 50 па до око 250 евра више него лане. Уз то, сада је већа разлика између цене квадратног метра старих и нових станова.

Они који желе да купе стан најбоље ће проћи ако то учине директно преко инвеститора јер је тада цена квадратног метра најповољнија. Они који се одлуче да купе стан у новоградњи уз асистенцију неке до агенција за некретнине ће за квадратни метар, у зависности до локације и величине стана, морати да одвоје од око 1.000 евра, колико кошта на, рецимо, Телепу, па и до око 1.800  евра, уколико желе да станују у центру града или некој од најатрактивнијих улица у близини центра.


Недостају квалитетни станови

Купци и даље највише траже мање станове који су погодни за издавање, као и функционалне – пре свега једнособне од око 40 квадратних метара, те двособне чија се квадратура креће до 60 квадрата. Наравно, веома су тражене и гарсоњере, увек атрактивне за рентирање, али интересоваања има и за куповину станова веће квадратуре. 

„Тржиште некретнина је живо и интересовања има, а понуда је и даље боља од тражње. Ипак, извесно је да квалитетни станови, који задовољавају низ захтева, од добре локације, одговарајуће спратности, квалитета изградње… недостају“, каже Драган Рабатић.


По речима извршног декректора „Солис некретнина” Драгана Рабатића, велике промене цена квадратног метра стана у односу на годину раније нема, али се може рећи да је за станове у новоградњи приметно да цене иду навише.

„Тренутно је у Новом Саду велика продукција нових станова, а има и најава да ће се још градити, и велико је питање да ли ће тржиште успети то да апсорбује или ће доћи до засићења и до пада цена квадратног метра“, каже Рабатић.

Што се тиче цена, указује он, оне су, у зависности од локације, различито и повећане, па је тако на булеварима који су последњих година изграђени квадрат скупљи око 50 евра него лане, док је цена квадрата у центру града виша и до 250 евра.

„Тако се квадрат нових станова на новим булеварима креће од око 900 до 1.200 евра, они у центру су скупљи и нуде се и по 1.800 евра квадрат, док је на Грбавици цена станова у новоградњи око 1.300 евра“, каже Рабатић.

Он истиче да, осим локације, на цену станова утиче и његова величина, спратност, квалитет зграде... Такође, Рабатић каже и да је квадратни метар  мањих станова скупљи те да се то односи на нове станове, али и на оне грађене раније. 

„Код старих и старијих станова ситуација је нешто другачија и цена се неретко спушта па је квадратни метар од око 800 до око 1.000 евра, а на Грбавици око 1.150 евра, а за станове веће квадратуре на тој локацији – око 850 евра“, указује Рабатић.

И у „Бомил некретнинама” кажу да су станови у новоградњи поскупели, и то око 150 и 200 евра по квадратном метру на најтраженијим локацијама, односно до око 100 евра на локацијама ван центра града.

„Квадратни метар стана у новоградњи у центру је од око 1.600 до 1.800 евра, на Грбавици око 1.350, док је у исталим деловима града – Детелинара, Телеп... од око 1.000 до око 1.200 евра“, каже агент у „Бомилу” Милан Пулаи.

„Нешто су скупљи и стари станови па је рецимо квадратни метар стана на Старој Детелинари сада око 700 евра, док се на лиманима квадрат креће од око 900 евра, ако је стан веће квадратуре, до око 1.000 евра, колико кошта квадрат, рецимо, двособног стана.“

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести