Премијерка дочекала први лет на линији Београд-Пекинг

БЕОГРАД: Први авион на линији између Пекинга и Београда, која је успостављена после 17 година, свечано је дочекала премијерка Ана Брнабић на београдском аеродрому “Никола Тесла”.
avion peking
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Авионом кинеске компаније Хајнан ерлајнз ербас А330-300, који је традиционално дочекан воденим шмрковима, у Србију је допутовало више од 20 привредника из Кине и представника пословних асоцијација.

Премијерка Брнабић је први авиона на новој интерконтиненталној линији дочекала у друштву потпредседница владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић и амбасадора Кине у Србији Ли Манчанга, као и представника авио-компаније Хајнан ерлајнз.

Присуствовали су и директори аеродрома “Никола Тесла“ и Ер Србије, Саша Влаисављевић и Дане Кондић. 

За данас је планиран и повратни лет за Пекинг.

Лет на тој линији ће се обављати два пута недељено, понедељком и петком.

Нова авиолинија ће се у почетку обављати преко Прага на рути Београд - Праг - Пекинг, али путници неће морати да излазе из авиона.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Ана Брнабић изразила наду да ћемо за неколико месеци имати потпуно директан лет између Београда и Пекинга, јер имамо снаге и потенцијала за то.

"Фантастично је да видите резултате напорног рада, и ово је разлог због ког људи пристају да уложе цео живот у рад владе", рекла је Брнабић новинарима на аеродрому.

Председница владе је назначила да Србија и Кина, у овом тренутку, имају заједничке пројекте вредне више од шест милијарди долара, а да је у првих седам месеци ове године трговинска размена увећана за 10 одсто у односу на прошлу, док је извоз из Србије у Кину увећан за чак 134 одсто.

То, подвукла је она, довољно говори о томе колико смо успели у последњих неколико година да зближимо Србију и Кину и унапредимо односе две земље.

"Много је фантастичних заједничких пројеката иза нас, попут изградње моста Земун - Борча, као и испред нас - Коридор 11, брзу пругу Београд - Будимпешта, имамо чини ми се симбол заједничког приљатељства и успеха - Железару у Смедереву и надам се за јос много успеха у будућности", рекла је Брнабић.

Она је подсетила да је Влада Србија укинула визе за кинеске држављане, те додала да су то све сигнали који ће омогућити да имамо много већу сарадњу и преко 6 милијарди долара и да будемо оно што желимо - централна држава у пројекту "Један појас - један пут" за Кину.

Брнабић је још једном захвалила влади, претходном кабинету премијера Александра Вучића, потпредседници владе Зорани Михајловић на напорном раду како би се остварио лет Београд - Пекинг, кинеском амбасадору на професионалном и личном ангажману да се сваки дан унапређују односи Србије и Кине, као и кинеској компанији која је веровала у Србију.

"Влада ће остати стабилан и дугорочан партнер Кини на њеним подухватима у Европи", закључила је Брнабић.

Након обраћања на аеродрому је свечано отворен шампањац, у чааст првог лета између два града, а врпцу на којој је био исписан назив лета пресекли су премијерка, потпредседница владе и представник Хајнан ерлајнса Куан Донг.

Путници ће се на том лету превозити и авионом ербас А330-300, који има 260 седишта у економској и 32 седишта у бизнис класи.

Лет на линији Београд - Праг - Пекинг  траје око 12 сати и 30 минута, а повратне карте се могу купити по цени од 457 евра.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести