Мировић: Робна размена са Мађарском премашила 325 милиона

БУДИМПЕШТА: Више од сто привредника окупило се данас у Амбасади Србије у Мађарској на Српско-мађарском пословно-туристичком форуму, у организацији Привредне коморе Војводине (ПКВ) и Мађарско-српског пословног савета, уз подршку Покрајинске владе и Туристичке организације Војводине (ПКВ). 
Igor Mirovic u Budimpesti
Фото: Покрајинска влада

„За првих седам месеци ове године вредност робне размене између Мађарске и покрајине АП Војводине премашила 325 милиона долара, што је за 21,5 одсто више него у истом периоду прошле године, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић отварајући пословни форум у Будимпешти.

Мировић је на форуму у амбасади Србије рекао и да је укупна вредност робне размене између Мађарске и Војводине у 2016. години достигла 488 милиона долара, што је за 6,1 одсто више него годину дана раније. 

Мировић је рекао и да је први пут у последњих десет година, Војводина остварила спољнотрговински суфицит у износу од преко 62 милиона долара. 

"Реално је очекивати да укупна вредност овогодишње робне размене привреда Војводине и Мађарске премаши прошлогодишњи ниво, и први пут у последњих 27 година, буде већи од пола милијарде долара", истакао је Мировић. 

Он је медијима пре почетка догађаја рекао да је циљ данашњег окупљања привредника, представљање потенцијала Србије, а посебно АП Војводине. 

"То је заправо прилика да веома добре односе Србије и Мађарске унапредимо у практичном смислу, да пословни људи разговарају и да реализују заједничка улагања и у Мађарској и у Србији", рекао је Мировић. 

Он је истакао да већ постоје назнаке за будуће потенцијалне уговоре.

"Наша идеја је да промовишемо наше компаније, компаније из Србије, посебно из Војводине, које могу наћи простор за своја улагања на тржишту Мађарске", нагласио је Мировић. 

Отворивши Форум, Мировић је рекао да је важна и чињеница да се Србија налази на путу уласка у Европску унију и да је недвосмислена и пријатељска подршка Мађарске у том процесу. 

"Укупна вредност робне размене између Мађарске и Војводине у 2016. години достигла је 488 милиона долара, што је за 6,1 одсто више него годину дана раније. У оквиру тога, доминирао је извоз војвођанских роба у Мађарску. Његова вредност премашила је 275 милиона долара и за преко 25 одсто је већа од вредности извоза из 2015. години", објаснио је Мировић и додао да је то био и најбољи извозни резултат војвођанске привреде на релацији са привредом Мађарске у последњој деценији. 

Председник ПКВ Бошко Вучуревић рекао је да је Српско-мађарски пословно-туристички форум у Будимпешти одраз заинтересованости мађарске и српске привреде за сарадњу, а тиме и за, како каже, поспешивање економског развоја региона. 

Директорка ТОВ Наташа Павловић представила је сутрашњи промотивни догађај под називом "Дани Војводине у Будимпешти", где ће се грађанима представити гастрономска, винска, културна и остали облици туристичке понуде из Војводине. 

Привреднике и присутне госте поздравио је амбасадор РС у Мађарској Њ. Е. Раде Дробац који је истакао да је данашњи Форум највећи догађај оваквог карактера који је организован у Амбасади РС у Будимпешти. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести