Трамп дозволио отварање поверљивих докумената о Кенедију

ВАШИНГТОН: Председник САД Доналд Трамп објавио је на свом твитер налогу да ће његова администрација дозволити отварање строго поверљивих докумената о атентату на бившег председника САД Џона Ф. Кенедија.
kenedi, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Jim Altgens, File)

Трамп је донео одлуку упркос препоруци Националног савета за безбедност да то не чини. Неки су већ прокоментарисали да Трамп то ради са намером да скрене пажњу са низа негативних прича у којима је актер он или његова администрација, пише "Индепендент".

"Дозволићу, као председник, да се већ дуго блокирани и поверљиви фајлови о Џону Кенедију отворе", написао је Трамп на Твитеру.

С обзиром на начин на који се обратио путем Твитера, постоји наговештај да би отварање докумената ипак могло да буде блокирано, али јавност очекује да се то не деси.

Документа би требало да буду обелодањена 26. октобра, а Трамп је једина особа која има власт да то спречи.

Ради се о колекцији од 35.000 докоумената који и даље нису у потпуности доступни јавности, међу којима и 3.603 документа која јавност никада није видела.

"Америчка јавност заслужује да зна чињенице и макар заслужују да знају шта је то влада крила од њих све ове године", рекао је прошлог месеца за АП професор Лери Сабато, политиколог и аутор књиге о Кенедију.

Џон Ф. Кенеди убијен је у Даласу у америчкој савезној држави Тексас 22. новембра 1963. године и од тада се појавило прегршт теорија завере о његовој смрти.

За Кенедијево убиство окривљен је бивши маринац Ли Харви Освалд, којег је пре суђења убио власник дискотеке Џек Руби. Руби је за убиство Освалда осуђен на смрт, међутим, та казна је укинута.

Комисија за истрагу о атентату на Џона Кенедија, колоквијално позната као Воренова комисија, дошла је закључка да је Освалд деловао сам у убиству председника, као и то да је Руби Освалда убио без ичије помоћи.

Налази комисије су проглашени контроверзним а многе касније спроведене истраге успеле су и да демантују и да потврди неке налазе комисије.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести