Шефови дипломатија: Позитиван развој односа Србије, Турске, БиХ

БЕОГРАД: Шефови дипломатија Србије, Турске, Босне и Херцеговине Ивица Дачић, Мевлут Чавушоглу и Игор Црнадак оценили су у Београду да се односи три земље позитивно развијају, а да посебно треба унапређивати економску сарадњу и радити на пројектима као што је аутопут Београд-Сарајево, који ће, како је речено, Турска подржати.
Ivica Dačić, Mevlut Čavušoglu i Igor Crnadak Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Дачић је синоћ после састанка са колегама из Турске и БиХ рекао новинарима да је на састанку нагласио спољнополитичке приоритете Србије, као и да наше три земље желе да стигну што даље на европском путу и да постану пуноправне чланице ЕУ."Србија подржава европске аспирације БиХ и Турске, желимо наставак сарадње у тој области и да заједнички артикулишемо интересе када је рец о овом процесу који није једноставан", истакао је Дачић.

Он је напоменуо да има проблема у невољном прихватању проширења ЕУ у земљама чланицама, али и да се наше три земље суочавају са одређеним незадовљствима, дуплим стандардима и критеријумима.Дачић је изразио задовољство због "озбиљног напретка" у развоју односа и интензивног политичког дијалога који постоји између три земље.

Он је оценио и да су "поред неких непотребних компликација", данашњи разговори у Београду са члановима Председништва БиХ били корисни, успешни и да све доприноси позитивном развоју односа.Дачић је рекао и да су трговинске размене са БиХ и Турском, у првих девет месеци ове године порасле за 15, односно 12 одсто, што су веома позитивни аспекти и да може и даље да се напредује, нарочито у спољнотрговинској размени са Турском и да посебно радује велики број турских инвестиција.

"Са БиХ робна размена у првих девет месеци износила је 1,28 милијарде евра, а у истом периоду прошле године, износила је 1,11 милиона евра. Са Турском у истом периоду ове године, робна размена је износила 710 милиона евра, а у прошлој години за првих девет месеци - 603 милиона евра", каже Дачић. 

Додаје да је Србија заинтересована за енергетски правац, као и интерконекцију између наших земаља када је реч о снабдевању гасом, и то је, подвлачи, важно питање енергетске стабилности и безбедности, те Србија зато, како је рекао, веома пажљиво и помно прати изградњу гасовода из Русије према Турској.

"Србија мора дугорочно да реши питање снабдевања гасом, нарочито после затварања гасовода који пролази из Русије преко Украјине ка Србији, што је за сада једини правац снабдевања из кога долази гас у Србију", рекао је Дачић.Каже и да ће се за две године обележити 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Турске и зато ће постојати припреме "да то не буде само један дан", него да се у наредном периоду унапређују билатерални односи.

Чавушоглу је захвалио српском колеги на гостопримству и рекао да је тројни састанак био значајан и да се разговарало "веома искрено, отворено и пријатељски", о свим аспектима односа, који се, ккао је рекао, развијају."Ми подржавамо наше инвеститоре у наше три земље. Постоје одређени значајани пројекти које наши инвеститори реализују, а такође, значајан је дијалог и контакти у осталим областима, посебно економским, али и културним", рекао је Чавушоглу.

Сигуран је да ће заједничка трговинска канцеларија БиХ и Србије у Истанбулу донети много користи сарадњи, као и да постоје пројекти који могу да вежу земље, као што је аутопут Београд - Сарајево."Уверавам вас да ће Турска учествовати и подржати тај пројекат. Одлично је прошла посета нашег председника у октобру и наставиће се истим темпом, да се оствари што боља сарадња", рекао је Чавушоглу.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је важно рећи да је присутна подршка Турске, те да остаје да се реши питање трасе аутопута, која је, како је рекао, - у дворишту БиХ."Морам рећи да је то у нашем дворишту, не у Србији, него пре свега у БиХ, да упркос бројним, али заиста бројним и регионалним, етничким утицајима, смогнемо снаге и нађемо капацитет и донесемо улогу о траси и коначно повежемо Београд и Сарајево на одговарајући начин", рекао је Црнадак.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести