Масовно тровање дивљих животиња код Руме

НОВИ САД: У атару села Витојевци код Руме откривено је масовно тровање птица и сисара и пронађено је 19 лешева животиња, саопштено је из Друштва за заштиту и проучавање птица.
Društvo za zaštitu ptica Srbije  Foto: pticesrbije.rs
Фото: Друштво за заштиту птица Србије Фото: pticesrbije.rs

У заједничкој акцији тог друштва, службеника Покрајинског завода за заштиту природе, инспектором Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и Полицијске станице Платичева, откривено је пет шакала, четири лисице, једна куна белица, три гаврана, четири мишара и два орла белорепана.

Недалеко од места где су пронађени лешеви, уочене су изнутрице које су биле неприродно розе боје, што је указивало на коришћење неког од пестицида, вероватно карбофурана, кажу из Друштва и додају да су лешеви животиња, узорци изнутрица и третираног семена прикупљени за лабораторијске анализе које ће показати узрочника тровања.

"Брзом реакцијом на терену успели смо да спречимо даљи помор. Уклонили смо све лешеве и затроване изнутрице који су представљали даљи извор опасности. Међутим, нисмо у могућности да уклонимо велику количину третираног семена које се налази расуто по њиви", рекла је каже Милица Мишковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, преноси се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести