Меркел о приоритетима, а половина Немаца жели њен одлазак

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел упутила је данас новогодишњу поруку у којој је истакла своје кључне приоритете, док најновија анкета немачког дневног листа "Велт" показује да скоро 50 одсто Немаца жели да она одмах поднесе оставку на  ту функцију.
merkel3, tanjug ap
Фото: Tanjug (Joerg Carstensen/dpa via AP)

Меркел, која се налази под притиском јер три месеца не успева да формира нову владајућу коалицију, обећала је да ће решити растуће друштвене поделе, док буде брзо радила на изградњи стабилне немачке владе. 

Међу кључним приоритетима које је навела су повећање инвестиција у безбедност и одбрану, побољшање здравтвене неге и образовања, као и напори за превазилажење све већих разлика између урбаних и руралних места. 
"Свет не чека на нас. Морамо сад развити услове, који обезбеђују да ће Немачка наствити да напредује у 10, 15 година. И Немачка ће једино напредвовати уколико од њеног успеха корист имају сви људи и он побољшава и обогађује наше животе", поручила је она. 

Меркел, која тражи четврти мандат на месту канцелара, покушава да убеди Социјалдемократску партију Немачке (СПД) да се настави "велика коалциија", која је била на власти протекле четири године, упркос томе што су оба политичка блока претрпела велике губитке на изборима 24. септембра, преноси Ројтерс. 
"Политико", међутим, наводи да данас објављена анкета "Велта" показује да скоро 50 одсто Немаца жели да Меркел одмах поднесе оставку на место канцелара. 

Према резултатима анкете, 46 одсто испитаника жели да Меркелова напусти ту функцију док се припрема да започне преговоре о формирању нове владе почетком наредног месеца.
Анкета показује да још 17 одсто сматра да би Меркел требало да поднесе оставку ако коалициони споразум између њене Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и сестринске Хришћанско-социјалне уније Баварске (ЦСУ), с једне стране, и социалдемократа, с друге, пропадну.

Резултати анкете "Велта", у којој је учествовало 5.120 испитаника у периоду од 28. до 30. децембра, показују и да би присталице крање десничарске Алтернативе за Немачку највише волеле да Меркел поднесе оставку, а 87 одсто њих сматра да би требало да се одмах повуче. 
Истраживање које је рање ове недеље објавио Билд показује да 47 одсто анкетираних би волело да Меркел напусти место канцелара пре него што заврши четврти мандат 2021. године. 

Преговори о могућем договору између СПД и ЦДУ/ЦСУ би требало да почну 7. јануара. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести