Кристијан Жупић најмлађи суперлигашки голман-дебитант у Србији

Када је пролетос у Суботици, у утакмици са Спартаком ЖК за крај такмичења у суперлигашком каравану Србије, стао међу стативе његове Бачке, Новосађанин Кристијан Жупић (17) ушао је у историју као најмлађи голман-дебитант у домаћој Суперлиги.
Kristijan Zupic
Фото: FCV

Његовој срећи, како каже, није било краја, јер је му је био остварен дечачки сан, а права каријера је тек пред њим. Последњих дана минуле године, Жупић је добио и признање ФСВ, као најмлађи чувар мреже у историји нашег суперлигашког фудбала. После новосадског Пролетера, пут га је у минулом зимском прелазном року одвео у Бачку Паланку, која му је једна од успутних станица на стази до врха којем стреми. Питање је до којих висина може да иде његова каријера, јер му је име већ одавно познато на Апенинском полуострву, после усавршавања у камповима и голманским академијама Милана, Јувентуса, Емполија и Виртуса.

„Ушао сам на терен  у 79. минуту и заиста сам био пресрећан“, рекао је Кристијан, иначе ученик Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду.


Фудбал као посао

Кристијан Жупић је почео да тренира као шестогодишњак у школи фудбала „Болесников“ и од тада се не одваја од „бубамаре“.

„Фудбал је за мене игра, али и посао којим желим да се бавим и да живим од тога. Предстоји ми каријера, надам се и даћу све од себе да она буде успешна. Најпре је потребно изборити се за место у тиму, а затим скренути пажњу на себе тренера млађих националних селекција Србије“, истакао је Кристијан.


„Пре утакмице са Суботичанима сам у више наврата седео на клупи и био у протоколу, али бити са саиграчима на терену у борби за бодове, посебан је доживљај. Усредсредио сам се на обавезе и упутства тренера голмана Стевана Кнежевића и шефа стручног штаба Зорана Говедарице, којима сам неизмерно захвалан што су ми указали поверење.“

Кристијану је најважније било да се покаже у лепом светлу и улије сигурност екипи у финишу меча. У томе је успео, јер је на свом првом наступу уписао три одбране.

„После утакмице телефон ми се усијао. Прштало је све од порука и честитки. Моји другари из школе и комшилука су гледали пренос на телевизији, као и неки од професора. Када сам се вратио у Нови Сад, све се проширило по друштвеним мрежама. Наравно, много ми значи таква подршка“, истакао је Кристијан.

Кристијан Жупић не крије да обавезе према школи и фудбалу веома тешко усклађује. Практично је фудбалер с професионалним обавезама, иако нема потписан професионални, већ стипендијски стипендијски уговор којим се обавезује на верност клубу. Тренинге не пропушта, али зато изостанке с наставе надокнађује додатним школским ангажовањем.    

М. Р.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести