Зимска олуја у Калифорнији однела најмање пет живота

ЛОС АНЂЕЛЕС: Зимска олуја погодила је јужну Калифорнију доносећи рекордне кише тој америчкој држави, при чему је погинуло најмање пет особа, а куће у клизиштима померене из темеља, док вода носи муљ и крш са огољених брдовитих подручја кроз насеља до кључне саобраћајнице у тој области.
Epa (Andrew Gombert)
Фото: Epa (Andrew Gombert)

Беживотна тела пет особа пронађена су током спасилачких операција у насељу Монтесито и око тог насеља, северозападно од Лос Анђелеса, рекао је званичник ватрогасне службе округа Санта Барбаре, Дејв Занибони, преноси АП.

Више кућа је уништено, док је неизвесна судбина становника насеља до којих је тешко допрети због оборених стабала и далековода.

Путеви су блокирани, због чега су хеликоптери коришћени чак и током олује, а хиљаде људе остало је без струје.

Спроводимо више спасилачких операција. Биће их још, рекао је Занибони, наводећи да су неки од спасених људи били затрпани муљем.

Спасилачке екипе хеликоптерима извлаче људе и превозе их на безбедно место, док се ватрогасци-спасиоци пробијају кроз муљ у висини струка. На појединим местима наноси муља високи су чак метар и по.

На фотографијана објављеним на друштвеним мрежама виде се преврнути аутомобили дуж закрчених путева и муљ до струка у дневним собама угрожених кућа.

Екипе раде на рашчићавању крша са путева у широј области Лос Анђелеса.

Налози за евакуацију издати су у понедељак, јер су метеролози прогнозирали клизишта на брдима где су досад највећи пожари у Калифорнији беснели прошлог месеца, уништивши тамошње растиње.

Фото: Epa (Mike Eliason)

Прва значајна олуја ове сезоне донела је већем делу Калифорније јаке ветрове и олујно невреме, а рекордне кишне падавине забележене су у заливској области Сан Франциска.

Метеоролози су издали упозорења на поплаве и прогнозирали да би талас хладноће с јаким ветровима могао да донесе Лос Анђелесу већу количину кише него што је пало у протеклих 10 месеци укупно.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести