У понедељак наставак дијалога Београда и Приштине

БРИСЕЛ: Београд и Приштина 26. фебруара у Бриселу настављају техничке разговоре о примени Бриселског споразума.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Предвиђено је да разговори трају два дана и да се размотри пуна примена свих постигнутих и имплеметација још непримењених договора из Бриселског споразума, на првом месту формирање Заједнице српских општина. 

Експертске делегације Београда и Приштине, предвођене директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем и главним преговарачем Приштине Авнијем Арифијем, једним од најближих сарадника косовског премијера Рамуша Харадинаја, у понедељак пре подне у Бриселу настављају разговоре, који су били отказани 16. јануара због убиства Оливера Ивановића у Косовској Митровици.

Извори из Европске комисије за Танјуг кажу да се очекује да разговори две стране буду конструктивни и усмерени на резултате у примени отворених питања из Бриселског споразума. 

Наводи се да ће се првог дана разговарати о питањима као што су примена договора о слободи кретања и регистарским таблицама, управљању административним прелазима и спровођењу договора о правосуђу.

Два велика отворена питања - формирање Заједнице српских општина и енергетика требало би да буду на дневном реду другог дана састанка у згради Европске службе за споље послове у Бриселу.

”Пуна имплементација свих договора у дијалогу је важна за напредак и Србије и Косова на путу ка ЕУ”, напомињу из Брисела и пред ову рунду разговора. 

Према неким изворима, уколико у разговорима у понедељак и уторак дође до напретка по питању формирања ЗСО или енергетике то би могао да буде и повод најављеног скорог састанка председника Србије Александара Вучића и косовског председника Хашима Тачија.

Из ЕУ поручују да је на њима двојици да разговарају првенствено о ”новој фази” дијалога, која би требало ”свеобухватно и суштински” да реши односе две стране.

”Висока представница ће председнике Вучића и Тачија позвати у Брисел у тренутку када буде известан могући значајан искорак у дијалогу”, кажу за Танјуг у Бриселу. 

Иако у ЕУ кажу да још немају званични датум за нову рунду дијалога на високом политичком нивоу, каже се да би председници Вучић и Тачи већ могли да се виде следеће недеље у на заједничком ручку, који за лидере региона у Софији организује премијер Бугарске Бојко Борисов, уз присуство председника Европске комисије Жана Клода Јункера, шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини и комесара Јоханеса Хана. 

Пред наставак техничког дијалога, чија пауза траје више од годину дана, из Београда најављују да ће се током разговора покренути питање резулата истраге убиства једног од лидера Срба са КиМ Оливера Ивановића.

Истовремено, из Приштине наводе да ће представити ”нови нацрт споразума о ЗСО” који би требало да буде ”у складу са одлуком косовског Уставног суда", али се о томе у Бриселу не може ништа чути, па није јасно да ли је само реч о маркетиншком "вишку иницијативе" из Приштине. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести