Хемофарм: Усвајање закона о пресађивању органа је приоритет

БЕОГРАД: У Србији је у претходне три године утростручен број донора органа, али је неопходно доношење закон који је дословно спас за око хиљаду наших грађана који су годинама на листама чекања за нову јетру, бубрег или срце, упозорава Хемофарм фондација поводом сутрашњег обележавања Националног дана донора.
1
Фото: Youtube Printscreen

Закон ће бити сигнал да је постигнут национални консензус о овој важној теми и још једна потврда да смо као друштво положили испит зрелости и хуманости, поручују из Хемофарма.

"Усвајање новог закона је начин да Србија на европској мапи хуманости покаже своје најбоље лице", рекао је Роналд Зелигер, генерални директор Хемофарма и сам власник две донорске картице, у Немачкој и Србији.

У Србији је, како каже, и даље мали број донора и "зато морамо говорити о овој теми отворено и без предрасуда како бисмо сачували људске животе". 

"Ова година је пресудна за доношење закона о пресађивању органа и он ће бити најбоља потврда свих напора иницијатора кампање „Најважнији позив у животу"", додао је Зелигер. 

Ово је трећа година откако је на иницијативу Хемофарм фондације, а у оквиру кампање "Најважнији позив у животу", установљен Национални дан донора као почетна тачка за мењање свести људи, рушење предрасуда и информисање јавности о овој често табуизираној теми код нас.

На почетку кампање 2016. године Србија је имала два, а почетком ове године бележимо чак шест донора на милион становника, што је велики успех ове кампање.

Предлог закона о пресађивању људских органа, према коме је сваки грађанин потенцијални давалац органа уколико се томе изричито не успротиви током живота, ускоро ће бити на гласању пред посланицима Скупштине Србије.

Према подацима из ове године, за 41 пацијента у Србији неопходна је трансплантација јетре, 39 чека на пресађивање срца, а за њих 750 нови бубрег је једини спас.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести