Милошевићева уручила уговоре победницима конкурса „Публика у фокусу“

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, заједно с директором Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе 2021” Немањом Миленковићем, уручила је јуче у холу Покрајинске владе уговоре победницима конкурса „Публика у фокусу”.
t
Фото: Дневник/ Б. Лучић

Више од 20 културних институција из Новог Сада, Ирига и Беочина конкурисало је с 32 програма за које је Покрајински секретеријат за културу издвојио 20 милиона динара. Конкурс је расписала Фондација, а за подршку том пројекту опредељено је укупно 87 милиона динара из покрајинског буyета од прошле године.

Драгана Милошевић је казала да је циљ конкурса да културне и уметничке садржаје учини доступнијим свим грађанима, као и посетиоцима из земље и иностранства.

– Наш главни задатак је да изградњом капацитета институција и актера у култури, а поред улагања у инфраструктуру, подразумевамо и иновације, развој, промене у начину рада, привучемо публику – истакла је Драгана Милошевић. – Покрајинска влада на тај начин помаже умрежавање институција културе из Војводине. За све је потребна истрајност и упорност јер се публика не може привући преко ноћи.

Немања Миленковић је рекао да је фокус за предстојећу манифестацију на публици, па отуда и назив пројекта, јер установе су важне само да би садржај стигао до публике.

Више од 20 културних институција из Новог Сада, Ирига и Беочина конкурисало је с 32 програма за које је Покрајински секретеријат за културу издвојио 20 милиона динара (Драгана Милошевић)

Директорка Српске читаонице у Иригу Вера Новковић каже да су за пројекат под називом „Фан клуб навијачи културе” добили 750.000 динара, који подразумева низ активности „култакмице”, песничке перформансе, музичке тачке, који ће бити уприличени на позорници у простору Михизове куће.

– Читаоница је реновирала Михизову кућу, такође уз помоћ Покрајинске владе, а након тих програма у кући, селимо се у Касину у Врдник, затим у Шатринце, до Јаска, обилазићемо целу општину, а затим и „зону 2021” – казала је Вера Новковић. – Пројекат се ради у партнерству с Удружењем „Фрушкаћ”, као и Средњом стручном школом у Иригу, али и с вртићем имамо низ активности које се тичу развоја публике, радионице за децу и одрасле.

Аутор пројекта Авакум Квас казао је да ће деца навијати за културу у Иригу као што навијачи навијају за своје клубове, те ће имати шалове, капе, дресове, а Ирижани су из спорта преузели посвећеност и страст, коју ће људи имати и према култури.

Фото: Dnevnik.rs

Помоћница управнице Галерије Матице српске Данијела Королија Црквењаков каже да је њихова установа добила три пројекта на том конкурсу.

– Добили смо новац за пројекте „Култура кроз Нови Сад”, „Мала школа митологије” и „Одрастање уз уметност” – рекла је Данијела Королија Црквењаков. – Ти пројекти се надовезују на оно што је Галерија пре неколико година почела да развија, а то је неговање публике која је ретко виђена у музејима, као што су тинејyери, узраст од 14 до 19 година.


Миленковић: За нове мостове

– Желимо да будемо мост између установа и публике, али и Покрајине, Града и најшире јавности, и направимо нову комуникацију у којој градимо, као што и слоган гласи, „За нове мостове” – истакао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе 2021” Немања Миленковић, додајући да су фокус ове године установе у смислу њиховог развоја, где је публика примарна.

Он је казао да су имали састанке са свим културним установама, као и радионице с професионалцима из области културе и културног развоја, али и отворене конкурсе за раднике из области културе који ће одлазити у Европу и доносити нова знања и ојачати своје програме из европских фондова.


Она је додале да ће се кроз поменути пројекат развити начини, методе и приступи да се та група привуче у музеје.

Пројекат „Одрастање уз уметност” обраћа се младим родитељима јер је Галерија прилагођена да у њу могу ући родитељи с бебама у колицима, и у шетњи маме и тате могу да кроз миран простор да уживају у делима, а деца од најмлађег узраста одрастају уз културу.

– Када кажемо „публика у фокусу”, мислимо на оне групе које нису довољно заступљене. Све се ради у сарадњи са школама, али се млади укључују да буду активни и предлажу шта је њима занимљиво и шта би они гледали, тако долазимо до новог квалитета и нове публике – казао је Данијела Королија Црквењаков.


Којић о пројектима Градске библиотеке

Директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић навео је да су добили новац за два пројекта, вредности око милион динара, један се тиче Змајевих дечјих игара, а други за демократизацију дигитализације.

– Градска библиотека у Новом Саду, као најстарија установа културе основана далеке 1845. године, настоји да свакодневним активностима шири и подиже квалитет својих услуга – истакао је Којић. – Поносни смо на пројекат „Демократизација дигитализације”, који је и похваљен и који је и тренд, али и нужност. Ту нам је партнер Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” из Београда и на тај начин ћемо доћи до свих оних којима је то потребно, и не само саставни део посла већ дигитализација као конкретан чин, али и метафора за све ново и све модерно. Други пројекат одобрен је за реализацију Змајевих дечјих игара, које имају традицију дугу 60 година и чине наш град битним и препознатљивим и на културној мапи наше државе, као највећи фестивал дечје игре и радости.


Директор Музеја савремене уметности Војводине Радован Јокић казао је да је пројекат којим су они конкурисали везан за стрит арт у сарадњи с Институтом за француски језик, али и уметницима из Београда, Француске и Новог Сада.

– Публика ће имати прилику да види на лицу места и извођење самог стрит арта, али и презентацију на три начина уметника из различитих земаља, а стрит арт ће бити презентован у нашем атријуму на отвореном на галеријски начин – објаснио је Јокић, додајући да ће публици бити занимљиво јер ће видети све фазе те уметности, а биће укључена и у процес настанка уметничког дела јер јој је тако лакше приближити значење и структуру, али и смисао уметничког дела и његовог постојања у било којем окружењу.

Маша Стакић

Фото: Бранко Лучић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести