За подршку задругама 823,5 милиона динара у 2018.

БЕОГРАД: Задругама у Србији ове године биће бесповратно додељено 823,5 милиона динара, што је за четири пута више него у 2017. години, када је почео пројекат оживљавања задругарства у Србији, познат и као пројекат "500 задруга у 500 села", саопштио је данас Кабинет министра без портфеља задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милана Кркобабић.
poljoprivreda, Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Дневник / М. Митровић

То је предвиђено Програмом подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за земљорадничке и пољопривредне задруге у 2018. години, који је усвојен јуче на седници Владе Србије.

Како је саопштено, програм се нарочито односи на задруге у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком, Пчињском управном округу и на Косову и Метохији.

У 2018. години планирано је, како наводи Кркобабићев кабинет у саопштењу, да бесповратна средства добије око 70 задруга на целој територији Србије. 

Новоформираним задругама, према условима конкурса који ће бити објављен ових дана, биће додељивано до 7,5 милиона, а старим задругама до 15 милиона динара.

"Има наде за села у Србији! Уз велику подршку Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности и његовог председника академика Драгана Шкорића, направили смо победнички тим који може да дигне на ноге замрло задругарство у Србији и врати живот у села која одумиру", каже Кркобабић. 

Прошле године, која је била почетна и експериментална, Влада Србије доделила је 196 милиона динара, а средства су добиле 22 задруге у централној Србији и Војводини, наводи се у саопштењу. 

Додаје се да је од средине 2017, када је покренут пројекат популарно назван "500 задруга у 500 села" у Србији основано више од 240 нових задруга, а да се очекује наставак тог позитивног тренда ширења задругарства у Србији.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести