Отворене нова галерија STUARTS у центру Новог Сада

Street Urban Art Gallery Serbia/STUARTS, звучи “страњски”, али ово је нови галеријски простор у Новом Саду, намењен првенствено домаћим ликовним уметницима који би да се представе у ширем кругу јавности, за разлику од оног намењеног и наметнутог по дефиницији - јавних, институционалних “служби”.
y
Фото: pixabay.com

Момо Капор је био први избор, више за привлачење пажње, као неко ко је запамћен као прозаиста. Десетак слика које красе галерију “STUARTS” до 31. јула, једине су из Капорове ликовне заоставштине. Импресионирају техником и мајсторством сликара, који је радо илустровао и своја позната списатељска остварења.

- Старо јеврејско правило је да отвориш златару поред златаре. Тако сам и ја отворио галерију поред низа галерија. У добром комшилуку. Малу, да људи имају директан контакт са сликама. А наредне изложбе ће бити више концентрисане на представљање аутора који треба да буду запажени, и виђени - говори Михајло Несторовић, закупац и програматор нове новосадске галерије ликовних уметности, у пасажу Дунавске 8. - Мале галерије посетиоцима нуде директан контакт са сликама, мирис боје.

Несторовић породично негује сликарство, колекционарство, иако су му достигнућа боље позната у свету глуме, у сомборском позоришту, на чијем је челу у овом тренутку.

- Већ деценију заступам Галерију “Visconty Fine Art”, из Љубљане. продуцирали смо преко 100 изложби широм Европе - прича Несторовић, откривајући да је можда и највише уживао у Свилајнцу, где је одржана изложба Далијевих дела. - У већим градовима влада апатија. У мањим је то догађај, нешто што покреће, окреће људе лепим уметностима. За наредне изложбе, Несторовић, који је галерију и име удружења “Средњоевропски културни центар” отворио у сарадњи са Небојшом Бошњаком и удружењем “Вина продуксион” из Француске, најављује слике Монике Сигети, Небојше Лазића, Данила Вуксановића... Посебан програм чини фестивал осликавања зграда, посебно популаран у Европи. У Новом Саду, мета је Рибарац. Позвани су озбиљни уметници који своја “инстант” дела често довршавају, фотографишући их и допуњавајући у атељеима, касније их нудећи на изложбама широм света. (Банкси је референца, пар екселанс.)

- Жао ми је што француски сликари своје слике продају и за три хиљаде евра, а наши то не могу, иако су талентованији. Циљ нам је да и они могу да се укључе у те токове, путем сарадње са француским галеристима - Несторовићев је мотив за дугорочнију активност на плану пласмана.

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести