Назив пива изазвао бес јавности

Ситуација у вези с пивом у Белорусији досегла је тачку кључања након што је руско пиво, названо по нервном агенсу за кога су британске власти рекле да је искоришћен за тровање бившег руског шпијуна, стигло на рафове у Минску, пише Радио Слободна Европа.
o

Домаће пиво Новичок које је произведено у Русији примљено је са горчином од неких у белоруској престоници који критикују креаторе за исмевање случаја тровања Сергеја Скрипаља и његове кћерке, Јулије у марту у јужном енглеском граду Салсберију.

Последњих неколико дана међу корисницима друштвених мрежа у Белорусији се развила расправа након што је блогер 8. јула објавио фотографију боце тог пива из бара у Минску где оно може да се купи.

Фотографија је објављена на Фејсбуку истог дана када је британска полиција саопштила да је Доун Старџес 44-годишња мајка троје дјеце, умрла у болници након што је изложена новичоку у Амесбурију, граду удаљеном мање од 20 километара од Салсберија.

Белоруски корисници друштених мрежа у наредна два дана упутили су низ увреда произвођачу пива, пивари Аљаска која се налази у руском граду Балашиха, око 20 километара источно од Москве, иако је фирма пронашла и оне који их подржавају, преноси Радио Сарајево.

Пивара Аљаска је одговорила на критике свог пива "Новичок" у Белорусији, написавши пост на Инстаграму (који је од тада уклоњен) да је "иронија" у имену пића била „прикладна".

Фабрика пива је ново пиво пустила у продају у мају, тврдећи да ће "задивљујући укус свест довести до стања нирване" и да "Трамп неће моћи ништа да докаже".

На етикети се налази надреалистичка слика пољског умјетника Здзислава Бексинског под називом Пузање смрти.

Британска полиција отворила је истрагу о убиству смрти Старџесове. Сматра се да су она и њен партнер, Чарли Роули, вероватно били изложени Новичоку 30. јуна након додиривања контаминиране ствари која још није идентификована. Роули, стар 45 година, и даље је у критичном стању. Сматра се да је тровање британског пара повезано са Скрипаљевима, али то није доказано.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести