Нови Сад 2021: Од суботе почиње Калеидоскоп

Представљање новог концепта којим се јачају капацитети за припрему Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године – "Калеидоскоп" уприличено је у Лиманском парку.
kaleidoskop
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Фондације ''Нови Сад 2021 – Европска престоница културе'' Немања Миленковић и стручни сарадник те фондације Лазар Јованов представили су "Калеидоскоп", платформу која повезује уметнике, установе културе, невладине организације и грађане, како би кроз различите процесе током године креирали програме, које ће свуда по граду представити најширој публици.

У Лиманском парку је представљен и ''Караван'', покретна културна станица, у оквиру којег је пројектован неми филм Чарлија Чаплина уз музичку пратњу камерног састава.

Кроз симболику “Калеидоскопа” можда се подсећамо на детињство и све оно што нас је чинило срећним, што на први поглед чини неспојиво, рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Према његовим речима, “Калеидоскоп” симболизује јединство различитости које се изражава кроз јасну културну политику Града Новог Сада.

Све ово треба посматрати у контексту да ми дајемо на брзини и интензитету како нам се приближава 2021. година, али истовремено размишљамо шта ћемо радити после. Не намеравамо да зауставимо те пројекте и читаве ове процесе 2021. године, поручио је градоначелник.

Пројекат је суфинансиран са три нивоа власти, па се практично интезивира сарадња између Градске управе за културу, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Министарства културе и информисања Републике Србије. Без те подршке ми бисмо теже реализовали ове пројекте, истакао је Вучевић.

Оно што су лепе вести, открио је градоначелник Вучевић, јесте то да ће врло брзо Град добити  250 милиона динара од Републичке владе за Пројекат Омладински креативни полис, односно инвестиције у “Кинеску четврт”.

Вучевић је посебно говорио о томе шта овакав пројекат доноси нашем граду.

Доноси јединствену слику колико има културних дешавања, на колико места, колико институција, организација и појединаца је укључено у њега. Велики део је и раније егзистирао, али нико није имао преглед на терену, тај мозаик који се дешава у граду на пољу културе.То није неко администрирање, него снажан талас људи који знају и разумеју културу. Нови Сад може да буде поносан на чињеницу да нас не само прате него и подржавају Покрајина и Република, а ми снажно повлачимо и Карловце и Ириг... Та дисперзија се преноси и на суседне локалне самоуправе. Срећан сам што крећемо из Лиманског парка, једног од најурбанијих делова града, а не у некој установи, казао је градоначелник.

“Калеидоскоп” и у туристичком смислу много значи.

Где год се окренете у граду виде се туристи, пре свега странци. Желимо да хотелски капацитети расту, још боље хотеле, ресторане, да имамо боље садржаје... А и ово ће учинити Нови Сад атрактивнијим и подићи ниво културних дешавања, сматра Милош Вучевић. 

Према речима Немање Миленковића, од 25. августа, када је предвиђено и отварање “Чешког магацина”, до 30. септембра, треба да буде реализовано више од 400 програма, на преко 80 локација, уз учешће више од 1000 уметника и 60 организација.

Грађани да креирају слику културе

Основни циљ је, како је рекао Немања Миленковић, да публике учествује у процесу мапирања програма, стваралаца и простора за културу, чиме се доприноси повећању видљивости културних догађаја, са фокусом на визуелне уметности, примењене и извођачке уметности, архитектуру и књижевност.

Како је оценио директор Фондације, нови поглед на савремено стваралаштво и богато наслеђе заправо настоји да грађани буду ти који креирају слику културе према властитом нахођењу и афинитету, чиме и жели да се постигне ефекат “Калеидоскопа”.


Калеидоскоп култура је дело зеједничког креирања простора и програма где се кроз мноштво уметности манифестује сва она разноликост, различитост, јединствене слике Новог Сада. Током пет недеља сви, не само грађани већ и туристи, ће имати прилику да виде више од 400 програма. Ово је велика ствар за подизање капацитета и припреме за 2021. годину када ће Нови Сад бити престоница културе. Његова јединственост и различитост је у неговању културе заједништва. Ове је само једна од четири фазе, јер је овај процес настајао током целе године и сви невидљиви процеси и пројекти су били на подизању капацитета људи и процеса да би се ово десило. То се пре свега односи на један другачији концепт, не само где уметници и невладине организације, као и установе културе, чак и градске управе, него и грађани и сама публика су укључени у креирање културе, нагласио је Миленковић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести