Лавров: САД би да ЕУ финансира инфраструктуру за амерички гас

МОСКВА: Изјаве америчког председника Доналда Трампа о пројекту Северни ток 2 указују на намеру званичног Вашингтона да натера Европску унију да финансира изградњу скупе инфраструктуре за испоруке америчког течног природног гаса (ТПГ), изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.
lavrov, tanjug ap
Фото: Sergej Lavrov, foto: Tanjug (AP Photo/Minh Hoang, Pool)

Циљ Трампове изјаве је Москви јасан, рекао је дипломата у интервјуу за словачки лист "Правда", а руска агенција Тас с подсећа да је Трамп у јулу, на самиту НАТО-а у Бриселу, отворено критиковао чланице алијансе које учествују у пројекту Северни ток 2, док је Немачку назвао "заточеником Русије".

"То указује на промовисање америчких економских и енергетских интереса у Европи, а посебно, има за циљ да натера чланице ЕУ да финансирају изградњу скупе инфраструктуре и да почну да купују течни природни гас од САД, који је за 30-40 одсто скупљи од гаса из гасовода из Русије", изјавио је Лавров.

"На Европљанима је, међутим, да одлуче која опција им се више допада", додао је.

Лавров је поновио да је Северни ток 2 чисто комерцијални пројекат и да је циљ имплементације овог пројекта диверзификација рута снабдевања гаса и уклањање ризика транзита.

"На крају крајева, циљ је задовољавање растуће тражње европских економија за енергетским ресурсима, као и јачање енергетске безбедности читавог европског континента", истакао је он.

Званични Вашингтон се отворено супротставља изградњи тог гасовода, и покушава да га блокира, наводи Тас с.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести