Бечејци зову на гурманско риболовачко дружење “Манић Тиса 63”

Зимски риболов уз традиционални војвођански свињокољ окупиће рекордан број такмичара и гостију на 7. међународној манифестацији “Манић-Тиса 63“ која ће се одржати од 7. до 9. ДЕЦЕМБРА 2018. у Новом Бечеју.
1
Фото: Манић Тиса 63

Зими када већина риболоваца одлаже свој пецарошки прибор, овде код нас захваљујући риби феномену наших вода Лота-Лота (лат.) или Манић, права сезона тек почиње и практично се не прекида.”, каже Драган Вукотић председник Клуба “Тиса 63”.

Према његовим речима, тешко да за стравствене риболовце постоји лепши начин да заокруже риболовачку сезону. Дружење, размена искустава, нова пријатељства, риболовачке приче, традиционални обичаји, тамбураши, трубачи, срдачни домаћини… довољан су разлог да се љубитељи природе и истинске забаве,  седми пут заредом, окупе на обали Тисе.

Фото: Манић Тиса


Упознајте тиског бакалара

Манић је риба из породице бакалара која је миграцијом дошла из Северног леденог мора и настанила наше воде. Такмичење у Новом Бечеју је јединствено у свету, а одвија се на 63 километра реке Тисе низводно од бране код Новог Бечеја са обе обале по јасно утврђеним правилима које прописује организатор уз сагласност са управљачем воде.


И риба и прасица

Упоредо са такмичењем у пецању на обали ће се одвијати још једна манифестација “Традиционални војвођански свињокољ“ са приказом обраде свињског меса на традиционалан начин и припремом свињокољских специјалитета. Свима онима који се не такмиче у пецању манића, омогућено је да уз симболично учешће  уживају у неограниченој конзумацији специјалитета као што су врући чварци, свињски паприкаш, ражњићи, кобасице, кромпирача, банатске лепиње… све то уз врхунско домаће вино и домаћу ракију!


„Ту је и акција Уради саму оквиру које ће гости спремати специјалитете од свежег свињског меса баш онако како највише воле. За ту прилику уредићемо специјалне амфитеатре од сламе и логорску ватру, а читава сценографија биће посебно уређена у стилу старинског сеоског дворишта. Да ствар не препустимо случају обезбедили смо три товљеника, да нам гости не оду гладни.” каже Вукотић.

Фото: Манић Тиса

Такмичење у надевању кобасица

Сви они који себе сматрају мајсторима справљања деликатесних кобасица, имаће прилику да се такмиче раме уз раме са провереним мајсторима из региона: Мађарске, Словачке, Хрватске, Словеније, БиХ… На посебно уређеним такмичарским позицијама имаће задатак да припреме и испеку свеже кобасице које ће жири оцењивати. Котизација по екипи износи 3.000 динара, а такмичарску екипу чини 3-5 чланова. Организатор обезбеђује 5 кг свињског меса, црева за надевање, сто и клупе. Такмичари доносе своју машину за млевење меса, даску за сечење, ножеве, пунилицу и зачине. Екипе треба да предају жирију парче од 30 цм припремљене и испечене кобасице, а остатак задржавају за себе. Жири ће оцењивати сам процес прављења кобасице, њен естетски изглед, укус и структуру печене кобасице. Обезбеђене су награде за прва три освојена места, али биће и специјалних награда.

Фото: Манић Тиса

Забава и дружење

Након такмичења сви учесници ће бити окупљени на заједничкој свечаности у Хотелу “Тиски цвет“ уз пригодне поклоне и доделу признања најбољима, након чега следи дружење уз музику и специјалне госте до дубоку у ноћ.

Своје учешће већ традиционално потврдили су такмичари из Суботице, Ваљева, Београда, Бајине Баште, Новог Сада, Кнежевца, Апатина, Кањиже, Црвенке, Зрењанина, Ниша, Инђије, Кикинде, Лознице, Горњег Милановца, Обреновца, Бачке Паланке, као и гости из Немачке, Хрватске, Мађарске, Румуније, Италије, Словачке, Енглеске и БиХ.

Општина Нови Бечеј је препознала манифестацију Манић-Тиса 63 као изузетан зимски туристички догађај који је недостајао да се заокружи свеукупна слика туристичке понуде града на Тиси, те је прихватила улогу генералног покровитеља. Град домаћин и локална туристичка организација за госте са стране организоваће обилазак туристичких атракција Новог Бечеја, Тиског кеја и Главашеве куће.

Манифестацију су подржали Покрајински секретаријат за пољопривреду водопривреду и шумарство, Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Општина Нови Бечеј као град домаћин.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести