Почела замена липа на суботичком корзоу

СУБОТИЦА: Радници Јавног комуналног предузећа „Чистоћа и зеленило” у центру града замењују дотрајала стабла ситнолисне липе, (Tilia cordata), на суботичком корзоу.
д
Фото: Dnevnik.rs

Укупно се замењује 11 стабала која су оштећена негативним спољашњим утицајима, дуготрајним сушама и високом температуром. Суботичанима је жао кад виде да се стабла ваде.

- Увек ми је тешко када видим да се ваде стабла у Суботици, јер ми ионако имамо мало зеленила.Међутим, приметио сам да су стабла оштећена и деловала су ми жалосно. Ако ће стварно бити замењена новим стаблима онда ми је драго што град улаже у зеленило – каже нам у пролазу Иван из Суботице.  Секретар Секретеријата за комуналне послове, енергетику и саобраћај Радослав Вукелић објашњава да су на стаблима видљива оштећења од дуготрајне суше – осушени врхови стабала, испуцала и оштећена кора и ткиво.

Приликом садње нових стабала биће постављен систем за заливање и прихрану

- Убрзано је сушење и отпадање грана, те сушење читавих стабала. На жалост, приликом садње пре двадесетак година, није остављена могућност заливања и прихране. Замена ће се вршити квалитетним, седмогодишњим аклиматизованим садницама сребролисне липе, а приликом садње ће бити постављен систем који ће омогућити заливање и прихрану. Сребролисна липа, (Тилиа томентоса, вар Селесте) која је компактније и уже, пирамидалније крошње, је одабрана јер је аутохтона, значајних симболичких вредности, а такође су и грађани навикли на липу, али је и значајно отпорнија на негативне микроклиматске чиниоце од предходне. Ова особина сребролисне липе се јасно може видети у разлици у стању липа код позоришта и оних на корзоу. Липе код позоришта су и до три пута веће и лепше. Очекујемо да ће за пар година ове липе бити прави украс и понос нашег града и корзоа – истакао је Радослав Вукелић, секретар Секретеријата за комуналне послове, енергетику и саобраћај.

Замена постојећих стабала је у складу са Програмом одржавања зеленила на јавним површинама на територији Града Суботице за 2018. годину који је донео Надзорни одбор ЈКП „Чистоћа и зеленило“ Суботица, а сагласност на исти дало је Градско веће Суботице.


Кугласте трешње у Нушићевој улици

Уколико временски услови дозволе у плану је могућност обнове дрвореда у Улици Бранислава Нушића где проблем представља сибирски брест чије корење подиже тротоар и због тога представља опасност. Требало би да буду замењени стаблима кугласте трешње. И ови радови су у складу са наведеним програмом и планом надлежног предузећа.


- Укупна вредност садница је 88.000 динара (8.000 динара по садници), а трошкови садње ће бити обрачунати у складу са важећим ценовником ЈКП „Чистоћа и зеленило“ за ову врсту услуга, тако да ће укупна вредност радова износити нешто преко 100.000 динара. Радови се финансирају из градског буyета – рекао је Горан Ишпановић, шеф Службе за комуналне послове.

Систем за заливање и прихрану који ће омогућити правилну негу се састоји од перфориране цеви у филтеру од камена која је укопана поред стабла и може примити око 20 литара воде и хранљивих материја.

А. А.

 

Пројекат „Суботичка хроника” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести