Српски научници на конференцији World Minds у Цириху 

БЕОГРАД: У Цириху је одржана глобална конференција World Minds, која окупља иноваторе, научнике, бизнис лидере и уметнике који на инспиративан начин представљају идеје новог доба, а први пут ове године на конференцији је присуствовало више од 30 представника из Србије. 
world minds, tanjug
Фото: Tanjug

Из Владе Србије најављено је и да ће бити започето партнерство са престижном швајцарском оргнизацијом и да ће се 23. маја, 2019. године окупљање World Minds одржати у Београду.

Како се наводи у саопштењу, прилику да буду, међу 11 одабраних говорника на конференцији у четвртак у Цириху имала су два наша стручњака, проф. Мирослав Ђорђевић, водећи светски реконструктивни хирург и научник, професор урологије и хирургије на Универзитету у Београду, оснивач и директор београдског центра за гениталну реконструктивну хирургију и Владимир Мастиловић, оснивач и директор компаније 3Lateral, која развија напредне технологије које су основа будућих форми дигиталних медија.

Међу учесницима овогодишње World Minds конференције из наше земље били су и Марија Митровић Данкулов, директорка Иновационог центра Института за физику, Универзитета у Београду, Мирко Топалски, директор компаније Eipix, Милош Биковић, глумац и продуцент, Весна Бенгин, ко-оснивач и заменица директора БиоСенс Института и многи други. 

Присуство наших иноватора, научника и креативних стваралаца на World Minds конференцији је велика част и признање изврсности Србије у уметности и наукама, наводи се у саопштењу. 

"Одлични резултати економских реформи, јасна политика Владе да Србију гради на иновацијама и технологији, уз значајне резултате научне, културне и академске заједнице, омогућили су нашој земљи да постане прва и једина држава на свету у којој ће се, поред Швајцарске, 23. маја, 2019. године, одржати окупљање World Minds у Београду. Окупљање ће бити одржано у Народном позоришту, под покровитељстом председнице Владе Србије, Ане Брнабић", наводи се у саопштењу.

Чланове ове заједнице чини више од 1000 високо рангираних појединаца, међу којима су нобеловци, државници, професори универзитета, амбасадори, писци, који су дали значајан допринос науци, уметности и бизнису. Једном годишње, заједница се састаје у Цириху како би на симпозијуму иза затворених врата разменила инспиративне идеје које обликују нашу стварност и утичу на будућност човечанства.

Креирање нових знања и приступ најновијим открићима из читавог света јесте основ модерне економије, научног, друштвеног и култруног напретка и јачања конкурентности једне државе. 

Због тога је Влада Републике Србије одлучила да започне партнерство са престижном швајцарском оргнизацијом која ће помоћи да у нашу земљу доведемо најумније људе данашњице и пружимо прилику домаћим стручњацима да са њима размене искуства и представе своја достигнућа, наводи се у саопштењу. 

Чињеница да је Србија изабрана за првог партнера и међународну дестинацију организације, доказ је потенцијала Србије као регионалног центра у области науке, уметности и економије засноване на знању.

„Било ми је велико задовољство, када сам добио позив да дођемо у Србију, која ће имати прилику да буде домаћин World Minds. Ово је одлична шанса да српски научници и други мислиоци, пренесу своје знање, искуство и идеје за нову будућност, како би се са њиховим достигнућима упознао шири круг људи из међународне заједнице”, истакао је Ролф Добели, оснивач организације World Minds.

Како би се промовисао Београд и наша земља као организатор за следећу годину, у Цириху су се ове године пред конференцију, служили српско вино и традиционални специјалитети које су учесници имали прилику први пут да пробају.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести