Преко Фејсбук групе више од 3.300 суграђана тражи и нуди радно место

Више од 3.300 суграђана свакодневно нуди и тражи различите послове у граду путем „Фејсбук” групе „Посао Нови Сад” која је покренута крајем лета 2018. године.
е
Фото: приватна архива

Суграђани свих нивоа образовања и радног искуства ту могу пронаћи посао за себе. По проценама оснивача и администратора Лазара Човса, већ стотинак њих нашло је радно место захваљујући тој групи, а још доста њих је покушало да се запосли. Човс објашњава да има много оних који нуде послове, али да нема довољно људи за све њих, као и да има оних којима ништа од понуде не одговара.

– Мислим да смо на локалном нивоу, по питању налажења посла, већ сада много ефикаснији од Националне службе за запошљавање – каже Лазар Човс. – Што се тиче сајтова који нуде послове, има знатно утицајних и популарнијих од нас, али ми смо потпуно непрофитни, локални и само нас је двоје, а иза тих сајтова стоје озбиљни тимови професионалаца који с пуним радним временом раде тај посао. Ипак, надамо се да нисмо једни другима конкуренција. Наша основна идеја водиља је да се, тамо где можемо, самоорганизујемо и помогнемо нашим суграђанима да боље живе и да поштеним радом зараде за себе и своју породицу.

У тој „Фејсбук” групи сви чланови могу написати какав посао траже, али и објавити оглас за одређено радно место у разним секторима. Нуде се и траже послови чувања деце и старих, спремања станова, шетања паса, обезбеђења, физички послови, возачи свих категорија, рад у продаји и угоститељству, кухињи, електротехничари и електромонтери, медицински и фармацеутски техничари, дизајнери, програмери, инжењери и многи други. По речима нашег саговорника, најлакше се могу запослити сениор програмери, а нарочито Јава програмери, којих међу незапосленима у Новом Саду готово да и нема.

– Код нас у групи најчешће се нуде и траже послови у кухињи, продаји, угоститељству, као и занатски и повремени послови, најчешће тзв. студентски – објашњава Човс. – Добили смо неколико захвалница и порука од задовољних радника, али и од послодаваца. Још чешће се људи јаве у коментарима када помажу неком другом да пронађе посао па поделе своје искуство или се побуне када неко каже да нема посла јер су га они нашли баш преко групе.

Осим Човса, још једна девојка модерира групом, а десетак чланова активно помажу у њеном функционисању. Чланови су до сада учествовали у хуманитарним акцијама, упознавали грађане с њиховим радничким правима, са законима који им иду у прилог и слично. Огласе сумњивих послова без конкретних навода уклањају, уколико након опомене не буду допуњени, а све врсте плагирања, израде семинарских, дипломских и слично су потпуно забрањене.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести