У Словенији потписивање петиције за право на еутаназију

ЉУБЉАНА: Велики број јавних личности у Словенији потписао је до сада петицију којом се тражи да држава законски допусти еутаназију смртно болесних особа на њихов захтев као "људско право".
srce otkucaj, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Међу стотињак познатих особа који су петицију потписали у прва 24 сата од њеног настанка су и некад познати спортисти, Миро Церар старији (отац бившег премијера) и кошаркаш Иво Данеу, климатолог Лучка Кајфеж Богатај, истакнути лекари Рајко Кенда и Томислав Клокочовник, певач Зоран Предин, музичар Мојмир Сепе, некадашњи министар образовања Иван Светлик, глумица Милена Зупанчич, глумац Борис Цаважа и његов син Себастијан, такође глумац, затим филозоф Славој Жижек, као и многи други из уметничких, културних, политичких и академских кругова, преноси Хина.

"Петицију за правно регулисање помоћи при окончању живота" представило је у четвртак удружење за достојну старост Сребрна нит, наводећи да би у Словенији право на достојанствену смрт, без продужавања патње на смрт оболелих и њихове родбине, требало бити признато као људско право.
Међу иницијаторима петиције је и научник Андреј Плетерски, син покојног историчара и академика Јанка Плетерског, који се прошле године, са захтевом да му се омогући еутаназија, обратио апелом заступницима у парламенту, након што су му у старачком дому, у којем је покушао да оконча живот резањем вена, спасили живот.

Плетерски који је био редовни професор за историју јужнославенских народа на Љубљанском свеучилишту  умро је неколико месеци касније у 95. години живота, а писмом парламенту, које је упутио из болнице након што му је онемогућено да изврши суицид, подстакао је ширу јавну расправу о "праву на достојанствену смрт".

Потписници петиције за достојанствену смрт у четвртак су, приликом њеног представљања у Љубљани, казали како су уверени да би је на референдуму подржала већина грађана, а петиција је сада усмерена на добијање што веће јавне подршке за право на еутаназију, преноси агенција.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести