Уведено Е пореско уверење, уштеда два милиона евра 

БЕОГРАД: Пореска управа направила је велики корак ка стварању бољег пословног амбијента и елиминисању сувишне бирократије и од почетка марта омогућила прибављање уверења о плаћеном порезу електронским путем, што ће грађанима и привредницима уштедети најмање два милиона евра годишње, саопштио је данас НАЛЕД.
Poreska uprava
Фото: Tanjug

Успостављањем електронске услуге делимично је решена најдуговечнија препорука Сиве књиге која датира још из 2009. и један од приоритетних захтева чланова НАЛЕД-а.

Такође, ову процедуру грађани и привреда изабрали су као прву коју би требало дигитализовати, у оквиру кампање "Питајте када" коју је НАЛЕД реализовао током прошле године у циљу унапређења јавних услуга.

Добијање пореског уверења један је од најучесталијих администативних поступака с обзиром на то да је овај документ потребан за учешће на тендерима, у пословању с банкама, ради уписа или брисања из регистара и друго.

Како је у тим пословима неопходно поднети и потврду ПУ и потврду локалне пореске администрације о престанку пореских обавеза или њиховом редовном измиривању, често се дешавало да важење једног документа од пет дана истекне пре добијања другог - рок за издавање је био 15 дана, и да се привредници нађу у зачараном кругу бирократије, што је сада решено.

"Пореска управа је заједно с Агенцијом за привредне регистре лидер међу институцијама у развоју електронских сервиса и потребно је истаћи чињеницу да су те сервисе креирали самостално", рекла је директорка тима за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић.

Како каже, у следећој фази развоја система требало би омогућити да привреда електронски прибавља и потврде локалних пореских администрација односно да та два документа буду обједињена, као и да буду укинуте пратеће таксе.

Проблем представља чињеница да је задржана пракса наплате две таксе у укупном износу од 620 динара, за подношење захтева и добијање документа, као и у време када је процедура обављана на шалтеру.

Како би такав намет требало да одржава реални трошак пружања услуге, став НАЛЕД-а је да таксе за електронске услуге не би требало наплаћивати имајући у виду да највећи део посла обавља софтвер, а не службеници.

"Зато апелујемо на Министарство финансија да укине таксе за ову процедуру. Предлог НАЛЕД-а је и да би грађане и привреду требало ослободити обезбеђивања доказа о плаћеном порезу у поступцима пред државним органима односно да податке из ових докумената институције прибављају електронском комуникацијом с ПУ, на шта их закон и сада обавезује", кажу у НАЛЕД-у.

НАЛЕД оцењује да нови електронски сервис представља важан корак у реализацији програма трансформације Пореске управе. 

Како ПУ годишње изда 750.000 уверења и како велики број запослених ради на њиховој изради, сада је прилика да буду распоређени на друге послове и да се додатно унапреди ефикасност пореске администрације, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести