При крају суђење инвеститору окривљеном да је преварио више од 70 купаца станова

У новосадском Вишем суду је за 12. јун одложен крај доказног поступа против инвеститора Сава Бабића из Новог Сада, окривљеног да је пре десетак година оштетио више од 70 купаца станова и плацева, уз дупле продаје на седам локација у граду, тако што је починио кривична дела преваре и злоупотребе овлашћења у привреди.
sud novi sad, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Пред најновијим судским већем, којем председава судија Слободанка Гутовић, Тужилаштво је најавило прецизирање оптужнице, а суд саслушање јединог преосталог сведока у статусу оштећеног који, наводно, живи и ради у иностранству, као и поновно саслушање судских вештака финансијске струке, да би након тога коначно уследиле завршне речи у предмету који је кренуо пре седам година, а у току којег је окривљени инвеститор провео дуже време у притвору.

Како смо писали, против њега је подигнуто више оптужница које су спојене, па се могло очекивати ће Више јавно тужилаштво прецизирати оптужни акт пред сам крај поступка, што се очекивало лане после рочишта 9. августа, пошто је већ тада остало само да се саслушају вештаци и два сведока.

Наиме, предмет је започео још у тадашњем Општинском суду, да би потом био пресељен у Виши суд те успут променио више судских већа. Оптужени се брани са слободе од 2013. године, кад је пуштен из притвора. По неким незваничним рачуницама, није искључено да се окривљеном приписује да је присвојио више од 1.500.000 евра, као физичко лице или преко стамбене задруге.

Оптужени је на питање председнице већа одговорио да зна ко гради.

– Та фирма је активна на трећини грађевинске парцеле, док остало чека на оставинску расправу. Покушао сам да решим проблем и извучем неку малу вредност, а не знам како ће се то решити – казао је Бабић.

На питање заступнице оптужног акта, заменице вишег јавног тужиоца Александре Лучић Пфајфер да ли је он нове инвеститоре упознао с тим да постоје људи који чекају на своје некретнине на тој парцели, окривљени је одговорио да до сад није склопио никакав споразум или уговор о томе, али да је у сталном контакту са садашњим инвеститором на тој локацији. 

– Треба да одем да видим шта могу да добијем. Немам никакав доказ о томе да смо се договорили, све се своди на разговор. Иначе, они имају дозволу за градњу – додао је Бабић. 

Брат једног сведока, Владимир С. је изнео слично сведочење и присетио се да га је на окривљеног упутила једна агенција за некретнине као поузданог пословног човека. Он је додао да се окривљени дуго правдао  светском кризом и стално најављивао да ће наћи неко решење.     

Владисилава С. је испричала пред судским већем да су она, њена сестра и два брата остали без четири стана од по 60 квадрата и да при томе сад живи као подстанар, а још је и домаћица, без запослења.

– Ти станови су изграђени, али су их добили други – казала је Владилава С. – Продавани су вишеструко, и по четири или пет пута. Ми смо то требали да добијемо на основу парцела које смо тамо имали. Новац који је прелазио ту вредност смо ипак добили.

Окривљени је на то рекао да је тај посао предао другом инвеститору да би се решио проблема, али да он није обавио договорено, а проблеми су остали.

Неколико пута је том приликом, и раније, тужитељица Лучић Пфајфер тражила доказе, документа, уговоре, али окривљени је на то у више наврата рекао да није очекивао да ће му требати баш та документација, па је од суда добио три дана да је достави, уз опаску да је уз читање оптужнице могао претпоставити шта  ће му затребати у судници. Он је нагласио да је документацију однео стечајни управник док је он био у притвору, али да је заинтересован да је прибави уз нечију помоћ „јер документа нису тајна”

И без стана и без пара

На једном од рочишта изјаве су давали оштећени сведоци, пред актуелним већем.

– Брат и ја смо дали у име наше фирме преко рачуна 56.000 евра, стамбеној задрузи окривљеног „Ето”. То је било четири петине укупног износа, уговор је оверен у суду, и до данас ништа ни од стана у Улици Полгар Андраша, а ни од пара – изјавио је том приликом сведок Александар С., тражећи чињенице у подебелој фасцикли, на којој је великим словима написано име и презиме отуженог, – Ја сам, наравно, звао Бабића да нађемо решење, али до данас ништа од тога. Приметио сам да су на тој парцели почели скромно да се обављају неки грађевински радови па, кад не могу да дођем до окривљеног, можда је сад права прилика да сазнамо од њега о чему се ради, кад је већ у судници – додао је тај оштећени сведок.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести