Вучић: Подстицајне мере за повратак људи из иностранства

ЖАБАРИ:  Председник Александар Вучић најавио је данас да ће држава осмислити посебан подстицајни програм за грађане који су отишли у иностранство, како би се створили услови за њихов повратак у земљу.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Žabarima Foto: Predsedništvo Srbije
Фото: Председник Србије Александар Вучић у Жабарима Фото: Председништво Србије

"За њих ћемо да осмислимо посебан програм. Већ сам дао идеју сарадницима, очекујем у наредних месец или два, али свакао пре летење паузе, да идемо са посебним подстицајним мерама за повратак људи из иностранства", рекао је Вучић и додао да ће се видети како то да се уради, а да се не наруши правна сигурност.

"Да дамо посебне подстицајне мере за повратак и да једну по једну породицу вратимо. Нећемо никада моћи све да вратимо, али кога год да вратимо направићемо велики успех", поручио је председник.

Захвалио је грађанима Жабара који су, каже, пуна срца, прихавтили људе који су остали без домова у БиХ и скућили се у њиховом месту, те поручио да не жели да сада поново, и једни и други, напуштају Жабаре и Србију у недостатку посла.

Зато је напоменуо да је држава спремна да подржи сваку њихову приватну иницијативу, и са 50 одсто "бесплатног новца" помогне да започну посао.

"Да покажемо да је држава овде, да можемо боље, да подстакнемо људе који су отишли да размисле да се врате на своја огњишта и да овде са породицама граде будућност", поручио је председник.

Поново је замолио младе да размисле о останку у Србију, јер је потребно више деце.

"Онда ћемо имати и ко да брине о домаћинству, стоку да чува, да ради у фрабикама", рекао је Вучић.

Он је указао да није будућност у томе што ћемо са било ким да се свађамо, јер кад смо се свађали, углавном смо ми губили и за земљу нисмо ништа добили, већ је важно да се ради више него икада, да економија земље напредује и да се обезбеди сигурност свој деци.

У том смислу, истакао је да се нада и даље, иако је конкуренција жестока, и да ће се држава борити за Фолксваген, највећу инвестицију у Србији, која ће значити други живот и за Жабаре, за Поморавље, Браничево, Шумадију и целу Србију.

"И молим вас, да моје речи не само чујете, већ и размислите о њима", рекао је Вучић.

Председник је захвалио грађанима на подршци коју су исказали на изборима и што, како је рекао, нису бирали оне који су говорили да ће бити све лако ако гласају за њих, већ су гласали за одговорност и озбиљност.

"Ја ни тад нисам говорио да ће бити све лако, не кажем ни сада, али вам кажем да ћете видети боље путеве, нови водовод, Дом здравља, да држава данас има, и захваљујући вама, јер без ваше подршке не бисмо могли ништа да направимо", рекао је Вучић.

Захвалио је грађанима Жабара на дочеку, честитао породицама које ће у оквиру стамбеног пројекта у том месту добити кров над главом и пожелео им много посла у будућности, да лакше и лепше живе.

"Да будете уз Србију, као шо сте били и до сада и хвала вам на томе", рекао је Вучић.

Фото: Председник Србије Александар Вучић у Петровцу на Млави Фото: Председништво Србије

Вучић у фабрици за производњу пелета у Петровцу на Млави

ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ: Председник Александар Вучић посетио је данас у Петровцу на Млави фабрику "Еко степ пелет", чијих 40 радника, годишње, у три смене произведе до 35.000 пелета за домаће и страно тржиште. 

Испред фарбике, председника је дочекало локално руководство, бројни грађани са српским тробојкама, као и најмлађа група претровачког ансамбла и спортисти - фудбалери, рукометаши, одбојкаши, шахисти, Спортског савеза Петровца на Млави, који, иначе, данас низом активности обележава Међународни дан спорта.

Директорка Светлана Божиновић рекла је да је фабрика купљена из стечаја 2017. године и да је до сада у њу уложено скоро шест милиона евра.Божиновић је додала да је све што је уложено домаћи капитал, без задужења и субвенција.

У Фабрици која је прошле године проглашена за лидера реиона, производи се пелет за грејање од букве, за чију набавку компанија има десетогодишњи уговор са "Србијашумама".Око 40 одсто производње пелета, који је у паковањима од 15 килограма и оним "џамбо" од 1.030 килограма, извози се у БиХ, Словенију, Италију, Грчку, Бугарску. Део домаће производње одлази и у јужну српску покрајину - на КиМ.

Фарбика подржава развој локалне заједнице, помаже образовање младих, спорт, верске догађаје и друге културне манифестације, а придужила се и пројекту државне за подизање наталитета.

Фото: Председник Србије Александар Вучић посетио је у Петровцу на Млави фабрику "Еко степ пелет" Фото: Председништво Србије

Према речима директорке, планирано је проширење производње, као и куповина камиона за превоз дрвета, за чије возаче компанија у куругу фарбике организује и смештај. Од фабрике, чији се комплекс проситре на 9,5 хектара, корист имају и суседне општине Жагубица, Мало Црниће, Жабаре и Бољевац.

Вучић: Нећемо затворити рудник Јасеновац

КРЕПОЉИН: Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, током обраћања грађанима у Крепољину, да ће држава много више новца улагати у тај део Србије, као и да неће затворити рудник мрког угља Јасеновац.

Он је најавио да ће следеће недеље у Жагубицу доћи Кинези, да виде да ли ће инвестирати у фабрику, а ако неће - онда ће то урадити држава.

Вучић је казао да 250 породица живи од тог рудника и да, упркос препорукама Светске банке да се затвори, држава то неће урадити пре него што пронађе инвеститоре који ће запослити 300 до 400 људи, као и док се не реши питање фабрике инвеститора за фабрику ФОЖ у Жагубици.

Напоменуо је да тај рудник има резерве за још 30 година експлоатације.

Истакао је да ће држава улагати у инфраструктурни развој Хомоља и додао да је то један од најлеших делова наше земље, као и да ће се улагати у туризам тог "бисера Србије".

Он је казао да је држава уложила пет милиона евра у реконструкцију пута Крепољин - Жагубица и Крепољин - Горњак - Петровац.

"Надам се да вам је сада боље и да видите да вам држава посветила пажњу Хомољу".

Вучић је рекао да је то само почетак и да је потребно уложити још много више новца, водоводно снабдевање и пречишћавање отпадних вода и скундарну канализацију за шта је оптребно око два милиона евра.

То је, додаје, ствар која ће већ ове године бити решавана.

"Први пут можете да видите да је држава спремна да уложи у овај крај, данас имамо новца и улагаће се све више".

Председник је рекао да ће се држава борити да се врате људи из иностранства и да ће се направити посебан програм или план субвенције и подстицаја за њих да покрену бизнис и да могу и овде да зараде новац.

„Борба за радна места је кључна, и она се не води тестерама, ни разбијањем стакала, малтретирањем људи који другачије мисле", нагласио је он.

Истакао да је да је онима који би да Србију разбијају, баве се насиље, тешко да гледају како се Србија опоравља, гради и напредује.

„Јасно ћемо ти људима рећи да не може нико да ради кршећи устав или законе, јер они морају да се поштују", закључио је Вучић.

Осврћући се на покушај опозиције да неког блокирају да изађу и уђу у скупштину града Београда, а указао је и на учестало политичко насиље над женама, и рекао је:

„Моја порука је да је Србија је правна држава и да је код нас демократија облик политичког режима. Све је прихваћено али не и насиље, вешала, тестере, а и разбијања неће бити у будућности у Србији", казао је Вучић.

Он је истакао да у фокусу морају бити вредни људи, нова радна места и борба за инвеститоре.

Вучић је захвалио на величанственом дочеку и додао да "неки не могу толико људи да окупе ни у Београду ".

Нови дом здравља у Кучеву наредног пролећа

КУЧЕВО: Председник Александар Вучић изјавио је данас у Кучеву, где је обишао Дом здравља, да ће грађани тог места до пролећа наредне године, након завршене обнове те здравствене установе, имати, де факто, потпуно нови Дом здравља.

У тај пројекат биће уложено 1,1 милиона евра, подвукао је председник и додао да се обнавља оно што, каже, деценијама није реновирано.

Вучић је грађанима Кучева поручио и да ће у току ове године имати потпуно реконструисан пут до Мајданпека, односно да ће 21 километар врло лошег пута бити обновљен.

"Најважније за људе у Кучеву је да пронађемо инвеститора", рекао је Вучић и изразио очекивање да ће се наћи конашно решење за ШИК, Шумско индустријски комбинат.

Председник је поручио да је држава, захваљујући уређеним финансијама, у могућности да уложи у тај крај три до четири милиона евра.

"Одавно Србија није могла да улаже толики новац у Кучево. Данас можемо захваљујући вашем стрпљењу", рекао је председник Србије и додао да се проблеми не решавају псовкама, већ напорним радом.

Вучић је захвалио грађанима на подршци коју су, каже, увек давали држави.

"Када будемо урадили све путеве, моћи ћете да видите велике промене, а оне ће значити да ћемо повећавати пензије и да ћемо младим људима моћи да обезбедимо будућност", рекао је Вучић.

Кучево ћемо подићи и живеће се много другачије и боље него што се живело, подвукао је председник.

Он је у разговору са руководством општине и Дома здравља, указао да је највећи проблем што се мало деце рађа, те да је прошле године око рођено око 60 деце у Кучеву, а да је умрло око 180 љди.

"Морамо да нађемо начин да подигнемо наталитета, макар га плаћали сувим златом", рекао је Вучић.

Председника су испред Дома здарвља дочекали бројни грађани, а међу њима и деца обучена у традиционалну влашку и српску ношњу, као и представници локалне самоуправе и председник општине Владимир Стојановић.

Заменик директора Дома здравља Иван Рајичић рекао је за Танјуг да се у тој здравственој установи лечи око 13.000 житеља Кучева, а ради 21 лекар и 53 медицинске сестре и техичари.

Прва фаза реконструкције, која је коштала 19,1 милион динара је завршена, а укључила је комплетну обнову блока хемодијализе, на коме се тренутно лечи 11 пацијената, рекао је Рајичић за Танјуг.

Такође, завршена је комплетна инсталациона и водоводна мрежа.

"Очекујемо да нам стигну одобрена средства, како би почела друга фаза реконструкције вредна 111 милиона динара", додао је Рајичић.

Он је појаснио да та фаза подразумева и реконструкцију крова, нову фасаду, набавку котлова и уређење платоа испред Дома здравља.

Са председником су у Кучеву министар здравља Златибор Лончар и Марко Благојевић, директор Канцеларије за јавна улагања, која је обезбедила средства за обнову Дома здравља.

Вучић: Дођите 19. у Београд  да им покажемо шта је Србија поштених људи

КРЕПОЉИН:  Председник Србије Александар Вучић позвао је данас грађане Крепољина да дођу 19. априла у Београд, на скуп у оквиру кампање "Будућност Србије", да покажу, како је рекао, шта је Србија марљивих, вредних и поштених људи.

"Бескрајно сам вам захвалан што сте у оволиком броју дошли. Да ми је неко рекао да ће бити толико људи, рекао бих му да је помешао државе, а не места и градове", рекао је Вучић грађанима у Крепољину, где борави у скопу посете Браничевском округу.

Захвалио им је за љубав коју показују према Србији.

"А ми ћемо знати да вам узвратимо пажњом и љубављу, према свим местима ваше општине - Хомољу, Жагубици... Позивам вас све, радне, вредне, поштене људе, младе и пензионере, све који то могу, да 19. априла дођете у Београд. Ми Београд нећемо да рушимо - већ да прошетамо и да им покажемо шта је Србија марљивих, вредних и поштених људи", поручио је Вучић.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести