РС: Забрана коришћења имена анимираних или филмских ликова

БАЊАЛУКА: Новим законом о личном имену, који би ускоро требало да буде усвојен у Републици Српској, предвиђене су новчане казне од 1.000 до 1.500 конвертибилних марака, уколико матичар упише име детета које има више од 10 година, без његовог пристанка.
republika srpska
Фото: Tanjug ( J. Pap, arhiva)

Исте казне су предвиђене и ако усвојено дете, старије од споменуте доби, није дало свој пристанак код уписа личног имена.
Закон, који би требало да замени онај усвојен 1993. а делимично мењан 2000. године, предвиђа и могућност промене имена, након промене пола, преноси Фена.

Међутим, неће се одобрити промена имена и презимена особи против које се води кривични поступак, док је на издржавању казне, особи за којом је расписана међународна потерница, или ако се утврди да је захтев поднела ради избегавања законом утврђених обавеза.

Неће бити дозвољено и да предложено лично име представља име измишљених, анимираних или филмских ликова, монете и псеудонима, нити ако је то неопходно ради заштите права и слобода других особа, те заштите права јавних и историјских личности.

Законом је регулисано и да се промена личног имена може одобрити и држављанину БиХ и Федерације БиХ, ако у РС има пријављено пребивалиште годину дана пре подношења захтева, а које траје и у време подношења захтева.

У промену закона се иде, јер је тренутно важећи писан српским језиком екавског изговора.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести