Француска додељује 50 стипендија за студирање у тој земљи

БЕОГРАД: У Ректорату Универзитета у Београду данас је почео 10. Путујући студентски сајам "Студирајте у Француској" где су младима из Србије представљени најбољи француски факултети.
w
Фото: pixabay.com

Од данас је званично отворен и конкурс за 50 стипендија које Влада Француске додељује академцима из Србије да школовање наставе на неком од француских универзитета.

Конкурс за пријаву кандидата траје до 16. марта, а стипендија коју додељује Француска покрива све трошкове - смештај, школарину, храну. Стипендије се односе за наредну школску годину, а пијаве се шаљу Француском институту у Србији.

Сајам је отворио амбасадор Француске у Србији Жан Луј Фалкони који је истакао да постоји сарадња између неких француских универзитета и универзитета и факултета Србије.

"Програм ЕРАЗМУС плус и стипендије Француске владе, које се додељују сваке године за више од 50- так студената у Србији, доприносе да се подржи студентска мобилност ка Француској и истакне универзистентска изврсност", рекао је он.

Појаснио је да је конкурс за стипендије отворен и за оне који не знају француски језик и да они могу да одаберу студијске програме који се одвијају на енглеском језику.

"Француска је отворена ка свету и ми фаворизујемо иновације и међуакадемску размену, тако да постоје курсеви који се одвијају на енглеском језику и које могу да прате студенти који не знају довољно француски", нагласио је амбасадор.

Директорка Франкофоног центра за универзитетску успешност Милица Винавер каже да је Путујући сајам прилика да студенти на једном месту информишу о могућности студирања на многобројним универзитетима у Француској, као и на неколико високошколских установа у региону.

Она је подсетила да је Европска комисија покренула иницијативу да европски универзитети остваре 20 савеза или алијанси до 2024. године, како би се зближили млади Европљани, повећала конкурентност европских универзитета у односу на америчке и азијске и омогућило да они одговоре на научне изазове сутрашњице.

"Алијансе ће омогућити студентима да стекну дипломе покривајући студије у неколико европских држава. Недавно се УБ придружио једној таквој алијанси са још шест водећих мултидисциплинарних европских универзитета, где су му стратешки партнери и два Француска универзитета", навела је она.

Путујући студентски сајам "Студирајте у Француској" сутра је у Новом Саду на Филозофском факултету.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести