Yanfeng  је у Крагујевцу нашао право место за фабрику

КРАГУЈЕВАЦ: Крагујевац је српски град познат по аутомобилској индустрији, по Застави, и кинеска компанија Yanfeng нашла је право место за себе у Србији, поручила је амбасадорка Кине Чен Бо, на свечаности отварања те фабрике у Шумадији.
 Ambasadorka Kine Čen Bo Foto: Predsedništvo Srbije
Фото: Амбасадорка Кине Чен Бо Фото: Председништво Србије

Она је истакла да компанија планира да у наредне четири године отвори више од 700 радних места и да до 2023. године вредност производње буде 76 милиона евра."Уверена сам да ће отварање фабрике користити развоју компаније у Европи, као и економском просперитету Крагујевца", рекла је Чен.

Амбасадорка је навела да компанији није било потребно много времена од оснивања од покретања производње, те захвалила Влади Србије, председнику и Граду Крагујевцу за сву помоћ и подршку.

Истакла је да се, захваљујући кинеском председнику Си Ђинпингу и српском председнику Александру Вучићу, а ослањајући се на иницијативу "Појас и пут", односи Србије и Кине брзо развијају и сарадња даје све више резултата, те је све више кинеских компанија спремно да бира Србију као главну дестинацију за своје инвестиције у Европи.

Извршни директор компаније Yanfeng Стив Месарош оценио је да та фабрика најмодернија за проиводњу премијум ентеријера за аутомобилску индустрију.

Yanfeng значи "Искусан пионир", рекао је Месарош и додао да је менаџмент те кинеске компаније која послује у 20 земаља изабрала Србију зато што постоји тренд кретања аутоиндустрије и премијум произвођача на исток.

"Крагујевац и наша нова фабрика географски је добро позиционирана за сарадњу са клијентима и у западној и источној Европи", поручио је Месарош и додао да запослени могу да буду поносни на фабрику, чије су отварање помогли влада, РАС и Град Крагујевац.

"Свиђа нам се ваш граад, који је савршено место за долазак и осталих компанија. Ту је Универзитет и обучена и образована радна снага", рекао је Месарош.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић истакао је да је Yanfeng прва велика кинеска компанија у том граду, која ће у наредним годинама запослити 800 радника, па ће 800 породица добити још једну плату, што ће им унапредити квалитет живота.

"Хвала што сте препознали потенцијал Крагујевца. Нисте погрешили", поручио је Николић кинеским партнерима.Он је указао да развијена привреда омогућава да се унапређује квалитет живота грађана.

Навео је да је слом српске привреде узрокован кризом 90-их година и затим несрећном приватизацијом довела до тога да долина Лепенице добије епитет "долина глади"."Процес уздизања Крагујевца, који је кренуо пре пет година сада је незаустављив", подвукао је Николић и додао да је развој индустрије пратио развој града, однсно да је са сваким новим пројектом Крагујевац увећавао број становника.

Такође, навео је да је фабрика изграђена за мање од 10 месеци.

Менаџер фабрике у Крагујевцу Милан Радовић истакао је да идеја о отварању фабрике у Србији прати стратегију компаније пре две године о ширењу пословања, и о намери компаније да задржи лидерску позицију у овој области.Како је рекао, до 2023. године биће запослено 800 радника, као и да ће се фабрика развијати постепено, те да сада постоји једна производна линија, док је друга у припреми.

Захвалио је на подршци влади и граду и истакао задовољство што ће фабрика пословати у Слободној зони Шумадија.

 

 

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести