Антуљеску: Смањене резерве крви, пацијенти нису у опасности

БЕОГРАД: Сви пацијенти су збринути и нису животно угрожени, али је тренутак да се прикупе неопходне резерви крви за предстојећи период, у коме је због сезоне годишњх одмора и празника уобичајено смањен одзив давалаца, рекла је потпаролка Института за трансфузију Гордана Антуљеску.
krv, transfuzija Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Антуљеску је за Танјуг рекла да је у овом тренутку највише изражена потреба за А крвном групом, која је и најзаступљенија у популацији."Није лако обезбедити континуирано снабдевање крви и због тога се трудимо да обезбедимо адекватне резерве, посебно када је сезона путовања због годишњих одмора", рекла је Антуљеску.

Она је додала да високе температуре, исто као и ниске, уобичајено утичу на дефицит залиха крви."Код нас је стандардна ситуација да имамо мањи одзив давалаца крви када крене сезона празника и због тога се обраћамо грађанима свих крвних група да буду даваоци крви, посебно А и нулта крвне групе", рекла је Антуљеску.

Како је навела, право да дају крв имају сви они који су здрави, узраста од 18 до 64 године."Мушкарци могу да буду даваоци на свака три месеца, а код жена је то мало ређе, и оне имају ту могућност три пута годишње", изјавила је Антуљеску.

У Институту за трансфузију крви добровољно се може дати крв сваког радног дана од 7 до 19х, и суботом и празницима од 8 до 15 часова.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести