Нова барбика – без косе, с витилигом...

ЊУЈОРК: Компанија Мател, произвођач популарних Барбика, открила је нове чланове своје колекције лутака Фешнстас, лутке с приказане с витилигом, без косе, с циљем да представи различите типове лепоте.
barbi
Фото: Youtube Printscreen

Витилиго је, хронично оболење коже која добија беле глатке мрље на различитим деловима тела. Представници компаније су саопштили да је прошлогодишња фотографија Барбике с витилигом најпопуларнија на Инстаграму.

Ако нека девојчица искуси губитак косе из било којег разлога, сада ће пронаћи лутку која је подражава, изјавили су представници Матела поводом Барбике која нема косу.

Прошле године у колекцији Фешнстас појавила се Барбика с вештачком ногом, као и она у инвалидским колицима. У дизајну Барбике са вештачком ногом улчествовао је дванаестогодишњи Џордан Ривс, активиста у борби за права особа с инвалидитетом, који је и сам рођен без леве подлактице.

И остали чланови колекције, која је осванула 2015., одликују се несвакидашњим изгледом. Тако неке од лутака имају дугачке дредове и реалистичне облике тела, попут мањег овима груди, мање дефинисаног струка и пунијих руку.

Компанија Мател је, и пре ове колекције, кренула мисију да прикаже Барбку у различитом светлу па су тако последњих година доступне лутке с другачијим нијансама коже, бојом очију, фризуром и начином одевања.

Прва Барбика која носи хиџаб је у продаји од 2017., док је Барбика у инвалидским колицима била најпродаванија у Великој Британији 2019., преноси Си-Ен-Ен.

Мател је раније критикован да производи једноличне лутке, које су витке и беле коже. Након скоро пет година од зачетка колекције Фешнстас, она данас броји 170 лутака различитог изгледа, преносе агенције.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести