У румском “Хачинсону” 1.167 радника на колективном годишњем

РУМА: Медији су претходних дана пренели да је у фабрици "Хачинсон" доо у Руми око 80 радника добило отказ, што је Танјугу потврђено у Министарству рада, а председник Самосталних синдиката Рума говорио је за Танјуг о томе које су све фабрике у том граду примениле сличне мере, а које су обуставиле производњу од почетка ванредног стања.
h
Фото: Youtube Printscreen

У Министарству рада наводе да се Одељењу инспекције рада у Сремској Митровици нису обраћали запослени у том предузећу, али да су представници инспекције рада добили информацију да су запослени на колективном годишњем одмору до 21. априла и да је почетком месеца без посла остао 81 запослени.

Они су радили на одређено време, а отказ су добили због истека рока на који су били закључени уговори, речено је Танјугу у Министарству рада, где наводе и да је, према подацима инспекције, последњег дана марта у овој фирми било је 1.136 запослених.

О овоме је за Танјуг говорио и председник Самосталних синдиката Рума Драго Тешић.

Од понедељка ове недеље, 1.167 радника, колико ме памћење служи, отишло је на колективни годишњи одмор. То ће трајати две недеље у зависности од ситуације како се буде развијала на даље, каже Тешић за Танјуг.

Он оцењује да је "ова мера изврсна".

Морамо послушати струку, јер се овде ради о озбиљним стварима и морамо сачувати, пре свега, људске животе. Јесте да ово не одговара ни радницима ни привреди, али ако будемо сачували животе, све ћемо то моћи да подигнемо, каже Тешић.

Упитан да ли фабрика “Хачинсон” сада ради, каже да по његовим информацијама које је добио од председника синдикалне организације у “Хачинсону” сви су "ослобођени" радних обавеза.

Сви су ослобођени, с тим да ће, ако то време буде дозволило, следеће седмице један број радника доћи да би се извршио ремонт на машинама, уз све мере здравствене заштите, каже Тешић.

Говорећи генерално о ситуација у привреди Руме, Тешић је набројао неколико примера који илуструју на који начин су се одређени послодавци организовали у новонасталој ситуацији, услед епидемије.

Наводи тако да фабрика обуће Инсерт не ради од 18. марта, али да има индиција да би могла да почне да ради од 22. априла, што, додаје, зависи од ситуације с епидемијом.

Фабрика коже од понедељка је, такође, на колективном одмору, мада су они до сада све време радили уз све мере здравствене заштите.

Фабрика гума ради готово у пуном капацитету, уз све мере здравствене заштите.

Они су, у складу са мерама Владе Србије, ослободили жене које имају децу до 12 година, а тамо где у канцеларијама има по двоје, организовали су тако да један дан ради један, други дан други запослени, каже Тешић.

"Сремпут" такође ради, али су ослобођени сви који су у ризичној групи, старији од 65 година и радницима је речено да онај ко страхује за своје здравље не мора да долази на посао, али, како каже Тешић, и њима ће бити плаћено.

Тешић, наиме, каже да је став Синдиката који он представља да свим радницима који су одсутни с посла, не својом кривицом, буде плаћено све сто посто, а кад је реч о накнадама за оне који не желе да долазе на посао јер страхују за своје здравље, објашњава:

"И њима ће бити плаћено, само ћемо сада видети и у ком износу. Има неколико варијанти, пошто је ово ванредно стање. Има варијанта коришћења годишњег одмора од прошле године, има да се узме половина годишњег одмора од ове године, има да радник буде упућен на 65 одсто плаћеног одсуства. Опет, све ћемо видети како ће у којој фирми бити урађено".

Упитан да ли ће послодавци имати буџет да исплате плате, без обзира који модел буде примењен, Тешић одговара кроз пример фабрике обуће "Инсерт", чије су све продавнице затворене, све је стопирано, сви налози за иностранство...

По мојим информацијама, велики број послодаваца чека шта ће држава рећи. Ја се не бих сложио с тим да послодавац не може да издржи 15-20 или месец дана, ако узмемо да може да користи колективни годишњи одмор, па ваљда има толико резерве да може да исплати за месец дана, наводи Тешић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести