Гради се фекална канализација уз Зрењанински пут

Почела је изградња фекалне канализационе мреже с црпном станицом уз Зрењанински пут до Улице Бајчи Жилинског, сазнајемо у Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација”.
v
Фото: Дневник/Филип Бакић

Радови су отпочели у понедељак, а та инвестиција, вредна око 300 милиона динара, како кажу у предузећу, обезбедиће одвођење отпадних вода с локалитета будуће фабрике чоколаде и Радне зоне уз Зрењанински пут.

Надлежни у „Водоводу и канализацији” истичу да ће, захваљујући тим радовима, бити створени и услови да се отпадне воде из Каћа, Будисаве и с Клисе усмере на ту црпну станицу, која ће даље потискивати воду ка новој Главној црпној станици, која се завршава код Кванташке пијаце. Све то је у складу с концептом изградње будућег пречистача отпадних вода на локалитету Роков поток у Петроварадину. 

Из тог предузећа поручују да поједини делови Новог Сада у овом периоду остају без воде због хаварија, до којих долази најчешће услед старости водоводне мреже, али и због одређених радова. Као пример, у „Водоводу” наводе насеље Буковац у којем је пре десетак дана изграђена и пуштена у функцију пумпна станица и резервоар с хидрофорским постројењем, што су две велике инвестиције.

Фото: Дневник/Филип Бакић

Практични свети за штедњу воде

Да би грађани могли уштедети воду и на тај начин обезбедити уредно водоснадбевање свих потрошача, ЈКП „Водовод и канализација” наводи неколико једноставних начина за то. Први се односи на то да је потребно затворити воду да не тече уколико није неопходно док се обављају свакодневни ритуали у одржавању личне хигијене. Затим истичу да је потребно заменити гумице на славинама које цуре. Осим тога, саветују да машине за прање веша и суђа суграђани укључују само када су пуне, док се за заливање баште препоручује коришћење кантице уместо црева прикљученог на воду из градског водовода. То предузеће предлаже и да се флаше с водом чувају у фрижидеру уместо да се отвара славина и вода пушта да тече да би била хладна. Уколико на јавним површинама цури вода на хидрантима, цевоводима и слично, суграђани могу позвати Контакт-центар ЈКП-а на бесплатан број телефона 0800/333-021.


„У току је изградња чворних места на водоводној мрежи и уградња прикључака. Услед поменутих радова често долази до прекида у испоруци пијаће воде за грађане Буковца. Верујемо да ћемо заједнички, њиховим разумевањем и нашим ангажманом, доћи до уредног водоснабдевања насеља, што је жеља свих”, наводе у „Водоводу”.

Потрошња воде, кажу надлежни, повећана је у складу с периодом године, поготово што је овог лета мањи број грађана отишао на годишњи одмор због епидемије коронавируса, али да је, упркос томе, водоснабдевање у потпуности уредно.

„Погон за прераду воде ради пуним капацитетом и производи 1.350 литара воде сваке секунде, без икаквих техничких сметњи. Ситуација с нестанцима воде, која се повремено јавља у појединим рубним деловима новосадске водоводне мреже, искључиво је последица несолидарног односа грађана”, саопштавају из „Водовода и канализације”.

К. Ивковић Ивандекић

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести