Светозар Милетић ускоро у рукама рестауратора

Споменик Светозару Милетићу, једно од најаутентичнијих и најпрепознатљивијих спомен-обележја Новог Сада и српског народа у Војводини, требало би ускоро да буде рестауриран и конзервиран у склопу санације више јавних споменика, надгробних и споменика културе у граду.
д
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Како каже директор новосадског Завода за заштиту споменика културе Синиша Јокић, споменик је монументално дело Ивана Мештровића из 1939. године, лоциран на централном делу Трга слободе, а посвећен једној од најзначајнијих историјских личности српског народа у 19. веку у Хабзбуршкој монархији, градоначелнику Новог Сада, председнику Српске слободоумне народне странке, вођи српског народа, и заслужује максималну пажњу. То Мештровићево дело проглашено је 1948. за споменик културе, а деведесетих година и за споменик од великог значаја.

– Бронзу од које је начињен нагриза нека врста корозије и стручњаци с Технолошког факултета утврђују њен хемијски састав да би се пронашло најефикасније средство за заштиту – каже Јокић. – На постаменту од црног гранита су уочена оштећења и пукотине, које ваља санирати. Због његових димензија, споменик нећемо демонтирати и сређивати у радионици, него ће се радити на лицу места. Очекујемо да ћемо у другој половини августа знати ко је на конкурсу добио тај посао, за који је с ПДВ-ом предвиђено 4,5 милиона динара.

Бронзу од које је начињен споменик Милетићу нагриза нека врста корозије и стручњаци с Технолошког факултета утврђују њен хемијски састав да би се пронашло најефикасније средство за заштиту (Синиша Јокић)
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Јокић подсећа на то да је Завод за заштиту споменика културе и претходних година бирнуо не само о споменицима културе него и јавним и надгробним споменицима, поготово оним у режиму

заштите. Тако је 2018. рестаурирана „Породица” на Кеју жртава Рације, те крстови у порти Алмашке и Успенске цркве. Лане је обновљено неколико надгробних споменика који спадају у заштићене споменике културе.

На попису радова су и конзерваторско-рестаураторски захвати на стацима средњовековне цркве на локалитету „Клиса” у Старим Лединцима, из 13. века

– У том смислу за ову годину смо планирали позамашан пројекат подељен у шест делова, чија укупна вредност је 15.775.000 динара – напомиње Синиша Јокић. – Осим споменика Светозара Милетића, зацртана  је санација Спомен-гробља бораца НОР-а на Градском гробљу, која се процењује на више од 5,5 милиона динара. Планирамо и обнову надгробних споменика Феликсу Парчетићу на Римокатоличком гробљу и Косте Јорговића на Успенском. У плану је израда реплике надгробног споменика Анатолија Розеншилда, учесника Руско-јапанског рата и члана свите цара Николаја Другог, припадника витешке породице тевтонског реда, који је као руски емигрант дошао на наше просторе и сахрањен на Успенском гробљу. На попису радова су и конзерваторско-рестаураторски захвати на остацима средњовековне цркве на локалитету „Клиса” у Старим Лединцима, из 13. века. Добили смо новац за пројектовање и сада треба да направимо конструкцију којом ћемо је заштити и припремити за даља археолошка и конзерваторска истраживања. То је јединствен је споменик из 13. века на територији Новог Сада.

Јокић додаје да је тим пакетом санације споменичког наслеђа града обухваћена и техничка заштита скулптура на Петроварадинској тврђави.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести