ВСС: Подаци КРИК-а атак на судије

Високи савет судства данас је оштро критиковао објављивање такозване базе података на порталу КРИК-а под називом „Просуди ко суди",истичући да је она тенденциозна
visoki savet sudstva, tanjug
Фото: Tanjug

БЕОГРАД: Високи савет судства данас је оштро критиковао објављивање такозване базе података на порталу КРИК-а под називом „Просуди ко суди",истичући да је она тенденциозна, јер су наведени подаци у бази дати у негативној конотацији, без икакве озбиљне анализе о стварним разлозима трајања и тока тих поступака.

У поменутој бази нашли су се подаци о 33 судије Вишег и Апелационог суда у Београду, који поступају у одељењима за организовани криминал и корупцију, као и 124 предмета у којима су они судили, а највиши судски орган тим поводом подсећа да ваљаност судских одлука може преиспитивати само законом одређен виши суд.

У саопштењу ВСС наводи да медији мају право и дужност да грађане информишу о раду судова, али сматра да се у КРИК-овој бази користе само селективно изабрани појединачни подаци и информације о судијама поменутих одељења.

"Довођење у везу појединих поступака у којима је одређени судија одлучивао, са селективно и злонамерно изабраним подацима из приватног живота, изазива оправдану сумњу да овакав начин извештавања није, у функцији објективног информисања грађана. Напротив, на овај начин атакује се на углед судијске професије и подрива се независност судске гране власти", наглашава ВСС.

Највиши судски орган у истом саопштењу, критички став председника Вишег суда у Београду Александра Степановића према раду Тужилаштва за организовани криминал и Републичког јавног тужиоца, види као "непримерен иступ" и напомиње да носиоци судске власти нису овлашцени да коментаришу и оцењују њихов рад.

“Ово стога што је законом прописано ко оцењује рад наведених органа, као и зато што се на описани начин подрива поверење грађана у правосуђе у целини”, сматра ВСС.

Додаје да су према Закону о судијама, сви учесници у јавној комуникацији "дужни да својим поступањем одржавају поверење у независност и непристрасност судија и судова”, као и да се наведено односи и на све судије и председнике судова, који су дужни да у свакој прилици одрже поверење у своју независност и непристрасност.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести