Биолошки лекови доступни и оболелима од псоријазе у Србији

БЕОГРАД: Пацијентима оболелим од најтежих облика псоријазе у Србији већ две године доступна је биолошка терапија која у потпуности може да промени живот пацијената и стави болест под контролу, наводи се у саопштењу Удружења пацијенти против псоријазе 3П.
bolnica cekaonica
Фото: Dnevnik.rs

Председник Удружења пацијената оболелих од псоријазе 3П Владимир Кецић навео је да они желе да информишу пацијенте, да их мотивишу и охрабре да разговарају са дерматологом о својој болести и могућностима лечења које су сада много веће него пре неколико година.

Биолошка терапија је високо ефикасна, добро се подноси и комфорно дозира као поткожна ињекција једном месечно или једном у три месеца, а могу да је користе и пацијенти којима је захваћена мања површина коже, али су те регије веома осетљиве, попут главе и лица, шаке и стопала...

Дерматолози су у могућности да и пацијентима у Србији прописују савремене лекове који најуспешније контролишу псоријазу као озбиљну аутоимунску системску болест, и на најбољи начин спречавају појаву бројних придружених обољења попут артритиса, кардиоваскуларних болести, метаболичког синдром, инфламаторне болести црева, депресије, наводи се у саопштењу Удружења.

Од псоријазе болује два одсто популације, па је процена да у Србији има око 140.000 оболелих. Око 30 одсто пацијената има умерену и тешку форму псоријазе која се мора лечити системском терапијом, укључујући и биолошке лекове.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести