Миленковић: Почетком 2022. на Тврђави изложба и легат Милеве Марић

НОВИ САД:  Немања Миленковић, директор фондације "Нови Сад 2021 - Европска престоница културе", открива за Танјуг да ће на Петроварадинској тврђави почетком 2022. године, бити отворена изложба у част Милеве Марић Анштајн у простору који ће након изложбе остати трајни легат српске математичарке у Новом Саду.
Nemanja Milenković Foto:Dnevnik.rs/ B. Lučić
Фото: Немања Миленковић Фото:Дневник.рс/ Б. Лучић

Крајем 1985. године грчка министарка културе Мелина Меркури и француски министар културе Џек Ланг су дошли на идеју да се једном годишње бира Европска престоница културе са циљем да се повежу људи у Европи и да се повећа свесност о заједничкој историји и вредностима.

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства.

Град Нови Сад је донео одлуку да се кандидује за титулу Европске престонице културе 2021. године, када ће она по први пут бити доступна и градовима и земљама ван Европске уније.

"Нови Сад 2021" је платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада.

Овај пројекат треба пре свега да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града.

Због пандемије ковид-19 престижну титулу Европске престонице културе, Нови Сад ће покушати да оправда 2022. године.

Миленковић у разговору за Тањуг напомиње да је Нови Сад постао Европска престоница културе кројећи "штоф" пројектних идеја по сопственој конституцији али и европској моди.

"Градили смо и преиспитивали идентитет нашег Новог Сада и успели да га сместимо у посебну групу од 60 градова. Из земље кандидата за чланство у Европској унији, Нови Сад је постао Европска претоница културе. Европа има око 100.000 градова и сви осећамо понос јер је Нови Сад препознат као место где се сусрећу и оплемењују различите културе. Са друге стране, статус Новог Сада за нас представља огромну одговорност", казао је Миленковић.

Према његовим речима, порука програма који ће се одржавати у Новом Саду 2022. године гласи "За нове мостове".

"Нови Сад ће и у физичком смислу отелотворити нашу идеју почетком 2022. године, када ће у физичком смислу настајати четврти мост у нашем граду", казао је Миленковић и додао да је програм "Нови Сад -Европска престоница културе" саздан из осам лукова у који повезују идентитетску причу града и европске вредности.

Како каже, део програма је легатски програм "Дочек" који инсистира на идентитетској интеркултуралности Новог Сада.

"Отварање програма "Нови Сад-Европска престоница културе" биће двоструко, кроз два рачунања времена, по Јулијанском и Грегоријанском календару. Дочекаћемо 2022. и 7530. годину и тада коначно објаснити зашто дочекујемо баш 7530. Дуалност тог програма се огледа и кроз два писма: ћирилицу и латиницу, кроз два доминантна жанровска момента: визуелне и извођачке уметности" казао је Миленковић и најавио програмско загревање 31. децембра 2021. године повезано са Николом Теслом, као почасним грађанином Новог Сада.

"Биће то велика поворка, па затим и представа која ће представљати много више од самог позоришног чина. Од 13. јануара упознајемо свет са великанима српске науке и културе, од Милеве Марић Анштајн, Милутина Миланковића, Саве Шумановића, Уроша Предића, па све до Милице Томић и МаријеТрандафил. Тај програм ће бити смештен у европски контекст у пуном значењу нашег слогана "За европске мостове". Посебно смо поносни на изложбу посвећену Милеви Анштајн, која ће се одигравати на Петроварадинској тврђави. Иза те изложбе остаће у Новом Саду трајни легат Милеве Марић Анштајн", казао је Миленковић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести