Клуб бициклизма „Еко-курир” спона Новосађана и еколошких организација

У оквиру акције „Посади свој хлад“, која се одржава на територији целе Србије, Клуб љубитеља бициклизма „Еко-курир“ поделио је 300 садница белог јасена током априла, а у последњих годину и по дана подељено је око 2.000 садница овог дрвета.
Еко-курир
Фото: Еко-курир

Како је казао председник тог клуба Дејан Влашки, „Еко-курир“ је спона између Новосађана и еколошких организација, те поред акције „Посади свој хлад“, овај клуб има много активности којима се подиже ниво еколошке свести грађана.

– Раније су се Новосађани пријављивали за саднице, а овог пута смо их делили на Тргу републике без пријаве – рекао је Дејан Влашки.  – Све еколошке акције сада су условљене пандемијом, па тако у претходном периоду нисмо позивали грађане да се окупљају, већ смо, заједно са члановима других организација, садили младице, скупљали смеће и слично.

Како је Дејан казао, дрвеће се сади у априлу, а затим у октобру и новембру, али се и у наредним месецима планирају различите еколошке активности овог Клуба. „Еко-курир“ је први клуб који је почео да сади дрвеће у вртићима, уз подршку ИТ компанија, а саднице су старе до пет година, те деца у појединим вртићима већ уживају у хладу.

– Досад смо озеленили шест вртића, а током овог месеца планирамо да обогатимо још један вртић зеленилом – објаснио је Влашки. – Раније смо правили едукативне радионице за најмлађе, где смо их учили шта је екологија, а сада ћемо због короне припремити папирни материјал са важним информацијама за децу, како би, ипак, имали прилику да науче нешто ново.

Један од пројеката „Еко курира“ су и „Стрит арт“ бициклистичке туре, којих има три: „Српска Атина“, „Дунавска“ и „Новосадска“, у оквиру којих се посећује већина мурала у Новом Саду. Обилазак мурала за стране туристе и Новосађане конципиран је 2018. године по угледу на европске градове, а у претходне две године у овом пројекту учествовало је око 250 учесника из 17 земаља света, док су последње три бициклистичке туре организоване за суграђане осмишљене тако да буду занимљиве и јасне свим узрастима. 

Фото: Еко-курир

– Последњу едукативно-бициклистичку туру смо организовали у сарадњи са „ЕУ инфо поинт“, како бисмо обележили Међународни дан река – рекао је Дејан Влашки. – Возили смо се дунавском рутом до Футога и назад, а на том потезу смо представили учесницима неке од мурала уз ток реке Дунав, а уз то смо им приближили и приградска места, где могу увек сами да се провозају и побегну из градске вреве.

Зелена идеја Клуба љубитеља бициклизма „Еко-курир“ окупила је људе које повезује иста љубав, а како је Дејан истакао, топла и позитивна енергија чланова усмерена је од самог почетка на Нови Сад.

– Ми смо мала локална герилска скупина, која од 2013. године активно ради на хуманитарним, еколошким и културистичким пројектима, те смо до сада реализовали много акција у сарадњи са грађанима – нагласио је Влашки. – Својим примером желимо да направимо позитивни помак у борби за очување природе, јер смо као човечанство дошли до момента у којем не дишемо чист ваздух, нити имамо чисту пијаћу воду.

– Нормална и здрава пијаћа вода и чист ваздух су приоритет, док су материјалне ствари мање битне. Животну средину не треба прљати нити угрожавати, већ у њој треба уживати – објашњава Влашки. – Кроз 50 шетњи по парковима природе и резерватима, које смо организовали у последњих годину и по дана, учесници су имали прилику да преиспитају своју улогу у еколошком систему и уживају у нетакнутој природи, која није толико далеко од Новог Сада како нам се можда чини.

Како смо раније писали, Клуб љубитеља бициклизма “Еко-курир” током ванредног стања суграђанима пружао је курирске услуге и доставу, попут преношења докумената, папира и личних предмета, као и плаћања рачуна, доставе хране и слично.    

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести