НРФ: Убили смо 600 талибана, заробили више од 1.000

КАБУЛ: Борци Националног фронта отпора Авганистана (НРФ) убили су данас око 600 талибанских бораца на северу земље, у региону Паншира, саопштио је данас портпарол НРФ Фахим Дашти.
avganistan
Фото: Tanjug/AP

„Око 600 талибанских терориста је убијено у различитим деловима Паншира од јутрос", написао је он на Твитеру Дашти, преноси ТАС С.

Он је додао и да је више од 1.000 талибана или заробљено или су се сами предали.

Раније је портпарол талибана Билал Карими написао на Твитеру да су њихове снаге преузеле контролу над четири округа у покрајини Паншир, а Ројтерс је у петак известио, позивајући се такође на талибанске изворе, да су исламисти тврдили да су преузели потпуну контролу над побуњеничком провинцијом.

Талибани су покренули велику офанзиву против снага отпора у Панширу, јединој авганистанској провинцији коју нису заузели после повлачења америчких трупа и њихових савезника.

Према извештајима, жестоке борбе воде се у долини Паншир и док талибани незванично тврде да напредују у преузимању контроле над том облашћу, припадници НРФ то негирају и наводе да су талибанске снаге потиснуте.

Талибански извори навели су да се борбе настављају у Панширу и да су њихово напредовање успориле нагазне мине постављене на путу ка главном граду Базарак и седишту провинцијског гувернера.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести