Михајловић: Почињемо да градимо коридор енергетске ефикасности

ДИМИТРОВГРАД: Министарка енергетике и потпредседница Владе Зорана Михајловић данас је у Димитровграду поделила уговоре власницима домаћинстава који ће захваљујући програму побољшања енергетске ефикасности значајно смањити потрошњу струје.
mihajlovic
Фото: TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE REPUBLIKE SRBIJE/ ALEKSANDAR STOJANOVIC/ bs

Михајловић је изјавила да ће Србија у наредним годинама уложити стотине милиона евра у побољшање енергетске ефикасности домаћинстава чим се очекује значајно смањење потрошње електричне енергије у нашој земљи.

"Ми данас у Србији заиста трошимо 40 процената више елекетричне енергије него суседи, него што је то просек земаља ЕУ и Европе уопште, нема разлога за тим да се разбацујемо енергијом. Држава је спремна и држава хоће да у наредне две три године уложи стотине милиона евра за подизање енергетске ефикасности управо у домаћинствима", казала је министарка.

Навела је да је кључ подизања енергетске ефикасности у домаћинствима, кућама, зградама, где грађани нису били у ситуацији да самостално улажу у енергетску ефикасност.

"Ми смо ту да заједно покушамо да снизимо потрошњу електричне енергије. Конкретно, захваљујући уговорима које смо данас доделили, када цео посао буде завршен, смањиће се за 20 посто потрошња електричне енергије, мања ће бити емисија штетних гасова, нижи рачуни за електричну и топлотну енергију", казала је Михајловић.

Она је казала и да ће наредне године бити још неколико конкурса за побољшање енергетске ефикасности, као и конкурса за соларне панеле, па је позив отворен свим грађанима да се укључе у акцију.

Председник општине Димитровград Владица Димитров изразио је велико задовољство што је Димитровград прва општина на "коридору енергетске ефикасности" кога почиње да гради Србија.

"Желим да захвалим и грађанима који су се јавили на конкурс јер енегетски ефикасне куће и зграде нису само погодност за људе који у њима станују већ су добробит за читаву заједницу. Димитровград највећи проценат аерозагађења добија од индивидуалних ложишта тако да ће ово бити озбиљан корак за све нас", навео је Димитров.

Начелница Пиротског округа Драгана Тончић истакла је задовољство што је ова акција од великог националног значаја почела да се реализује у Пиротском округу, у општини Димитровград.

"Унапређење енергетске ефикасности доприноси и очувању здраве животне средине. Верујем да ће Министарство узети ово као пример добре праксе и у наредном периоду омогућити да сви становници наше земље побољшају енергетску ефикасност својих домова", рекла је Тончић.

Један од добитника, становник Димитровграда Драган Симеонов захвалио је Влади и општини на помоћи.

"Планирао сам још пре пар година да то урадим, али захваљујући субвенцијама, сада ћу то моћи да реализујем", казао је Симеонов.

Илија Методијев, један од добитника каже да ће захваљујући субвенцији заменити дотрајалу столарију у породичној кући.

"Било која реконструкција стамбених објеката, много је реалнија уз директну финансијску подршку државе, у овом случају Министарства енергетике. Захваљујем се на подршци и надам се да ће се ове активности наставити", казао је Методијев.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести